hirdetés

A menorrhagia kezelése

A téma neves szakértője az erős havi vérzés indokolt és túlzott kezelésében alkalmazott sokféle gyógyszer és műtéti beavatkozás hatásosságát alátámasztó bizonyítékokat elemzi.

Vajon napjainkban még mindig túl sok méheltávolítást végzünk? A fogamzóképes korú nők életminőségét rontó vérzészavarok a szakorvoshoz történő beutalás leggyakoribb okának számítanak. Az ilyen betegek teszik ki a nőgyógyászati szakrendelések betegforgalmának egyharmadát. Sajnálatos módon folyamatosan emelkedik a műtéttel kezelt, vérzészavarral küszködő betegek száma, különösen a 35 és 44 év közötti nők körében. A hysterectomia az Egyesült Államokban továbbra is a leggyakoribb nagyműtét. A becslések azt jelzik, hogy élete folyamán minden negyedik amerikai nő méheltávolításon esik át.
E műtétek legnagyobb részére vérzészavarokkal küzdő, menopausa előtt álló nőknél kerül sor. A munkából való kiesés nagy terhet ró a társadalomra. A fenti statisztikák azt támasztják alá, hogy nem mellőzhető a gyógyszeres kezelés sem. Azonban e sürgető igény ellenére a gyógyszerszedést megkezdő nők közül csak kevesen döntenek annak folytatása mellett, holott a betegek 80%-ánál nem tisztázott a kismedencei kórfolyamat patológiai háttere, és a hysterectomiák több mint egyharmadát – beleértve a kóros elváltozást nem mutató méh eltávolítását is – erős vérzés miatt végzik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hilary O.D. Critchley, MD, FRCOG
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.