A minőségértékelés lehetőségei a háziorvosi ellátásban

Az elmúlt években egyre több döntéshozó érdeklődik világszerte aziránt, milyen finanszírozási ösztönzők mentén lehetséges az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének minőség szempontú mérése és megítélése. Az alapellátástól a szakellátásig az objektív mérési eszköznek tekintett minőségi indikátorok kerültek az érdeklődés középpontjába. Az elemzési, értékelési módszerek széles skálája ismeretes. A finanszírozási ösztönzőket alkalmazó „pay for performance” (P4P) néven emlegetett mechanizmus elsősorban az alapellátási programokban nyert teret. Magyarországon a háziorvosi ellátás minőségértékelési programja 2009-ben indult el. Alapvető cél a minőségfejlesztés ösztönzése és az elért eredmények honorálása. A dolgozat a háziorvosi ellátásban alkalmazott értékelési módszerek nemzetközi tapasztalatait mutatja be, és ennek mentén ismerteti a hazai ellátásban megvalósítandó program körvonalait és első tapasztalatait.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.