hirdetés

A pajzsmirigy és a várandósság

A pajzsmirigy összefüggése a fogamzással és a várandóssággal jóval szo­rosabb és bonyolultabb, mint gondolnánk. Már a gyermekvállalásra való felkészüléskor ellenőriztessük orvosunkkal a pajzsmirigy normális működé­sét, és eltérés esetén mielőbbi lépések történjenek az állapot rendezésére.

hirdetés

A pajzsmirigy a nyak elülső, alsó ré­szének középvonalában elhelyez­kedő belső elválasztású mirigy, az en­dokrin rendszer része. Kétféle hormont termel: a tiroxint (T4) és a trijódtironint (T3). A pajzsmirigyhormonok termelése az agyalapi mirigy szabályozása alatt áll, mely negatív visszacsatolásos mechaniz­mus révén befolyásolja a mirigy működé­sét: amennyiben a pajzsmirigyhormonok szintje a vérben csökken, az agyalapi mi­rigyben fokozódik a pajzsmirigy-stimu­láló hormon (TSH) termelődése, illetve fordítva, a hormonkoncentráció emelke­dése a TSH-termelődés csökkenését vonja maga után.

A pajzsmirigyhormonok számos életta­ni folyamatot szabályoznak a szervezetben:

az alapvető anyagcsere-folyamatokra hatva fokozzák az aminosavak és a glükóz forgalmát, a fehérjék képződését;

szabályozzák a kalciumanyagcserét, a csontok ásványianyag-forgalmát;

elősegítik a testi és szellemi fejlődést;

hatással vannak az idegrendszer működésére;

fokozzák a szív érzékenységét más hormonok iránt;

szükségesek az izmok működéséhez.

MIVEL JÁR A PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉSÉNEK ZAVARA?

A pajzsmirigyműködés zavara kétirányú lehet: alulműködés (hipotireózis), amikor a szükségesnél kevesebb hormon terme­lődik; illetve túlműködés (hipertireózis), amikor a hormontermelés kórosan fokozó­dik. Az alul- és a túlműködés egyaránt lehet tünetmentes (szubklinikus), illetve tünetek­kel is járó állapot. Amennyiben a funkció­zavart tünetek is kísérik, az alábbi tünetek a leggyakoribbak:

 

Alulműködés:

állandó fáradtságérzés, általános gyengeség;

ingerlékenység, álmatlanság, rossz közérzet, hangulati labilitás, a figyelem­összpontosítás és a memória zavara;

bőrszárazság, hajhullás;

megfelelő táplálkozás és fizikai akti­vitás ellenére is gyarapodó testsúly;

székrekedés;

lassult szívverés;

szexuális funkciók zavara (pl. rendszertelen menstruáció, nemi vágy lanyhulása).

 

Túlműködés:

az esetek egy részében a pajzsmirigy megnagyobbodik, strúma alakul ki;

szapora szívverés és vérnyomás-emelkedés, esetenként nehézlégzés;

a haj töredezettsége és kihullása;

a szemek előredülledése (exoftalmusz);

nyugtalanság, ingerlékenység, al­vászavarok, a figyelemösszpontosítás nehézsége;

hányás, hasmenés;

megfelelő étvágy ellenére csökkenő testsúly;

szexuális funkciók zavara (pl. rendszer­telen menstruáció, nemi vágy lanyhulása).

A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS ÉS A FOGAMZÁS, VÁRANDÓSSÁG

Az alul- és túlműködés tüneteinek felsoro­lásakor már láthattuk, hogy a pajzsmirigy­funkció zavarai nem hagyják érintetlenül a szexuális funkciókat sem, a fogamzásra és a várandósságra gyakorolt hatások azon­ban még ennél is sokrétűbbek. Fontos, hogy már a fogamzás előtt, de legkésőbb a várandósság korai szakaszában sor ke­rüljön a pajzsmirigyhormonok szintjének meghatározására, szükség esetén a meg­felelő kezelésre is.

Alulműködés. A pajzsmirigyhormo­nok csökkent termelődése következtében zavart szenved a peteérés (ovuláció). Nor­mális körülmények között havonta egy petesejt érik meg és szabadul ki a petefé­szekből, lehetővé téve a megtermékenyí­tést. Hipotireózis esetén peteérés ennél ritkábban következik be, vagy teljesen szünetelhet is. Emiatt meddőség alakul ki, azaz rendszeres szexuális élet mellett sem következik be terhesség. A pajzsmi­rigy tünetekkel kísért alulműködése a meg­termékenyítést követően is befolyásolja a kimeneteleket: az embrió fejlődésének megzavarásával fokozza a vetélés, ké­sőbb a halvaszületés kockázatát. Ha a várandós nőnél nem kezelt hipotireózis áll fenn, az átlagosnál nagyobb a koraszülés kockázata. Időre világra jött újszülöttek­nél is előfordulhat kis születési súly, illet­ve a mentális fejlődés zavara. Csökkent pajzsmirigyhormonszint mellett az anyánál vérszegénység és magas vérnyomás alakul­hat ki. Az átlagosnál gyakoribbak a szülés utáni szövődmények is: vérzés, magzati légzési nehézségek, az újszülöttnél ideg­rendszeri fejlődési zavarok.

Túlműködés. A pajzsmirigy tünetek­kel járó túlműködése az anya és a magzat szempontjából is kockázatokat hordoz magában. Anyai hipertireózis fennállásakor gyakoribb a vetélés, a halvaszületés, a kora­szülés, a méhen belüli növekedési elmara­dás, a kis születési súly és a preeklampszia. A magzatnál is kialakulhat pajzsmirigy-mű­ködési zavar.

A PAJZSMIRIGY-MŰKÖDÉSI ZAVAROK KIVIZSGÁLÁSA

A pajzsmirigy funkciózavarainak kezdetben többnyire nincs olyan jele, ami azonnal a valódi ok felé irányítaná akár a páciens, akár az orvos figyelmét, hiszen a hipo- és hipertireózis tünettanánál felsorolt tüne­tek és panaszok (pl. fáradékonyság, szék­rekedés vagy hasmenés, ingerlékenység, testsúlyváltozás) számos más betegség, vagy akár átmeneti élethelyzet kísérő­jelenségei is lehetnek. Vannak jelek (pl. hipertireózisban a szemek jellegzetes előredülledése), melyek már a megfelelő irányba terelik a gyanút, ám a végső bizo­nyítékot a hormonszintek mérése szolgál­tatja arra, hogy a pajzsmirigy hormonter­melése eltér az élettanitól.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a TSH szintje általában magas, mivel a csökkent hormonszinteket észlelve az agyalapi mirigy fokozott mennyiségben termeli a pajzsmirigyserkentő hormont, és for­dítva, a pajzsmirigy-túlműködést általá­ban csökkent TSH-koncentráció jellemzi. A T3 és T4 szintje emelkedett, csökkent vagy akár közel normális is lehet. A T3- és T4-szintek alakulása, illetve a kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok (pl. pajzsmirigy elleni antitestek meghatározása) alapján az orvos sokszor már valószínűsítheti azt is, hogy a pajzsmirigy mely betegsége (jóindulatú göb, gyulladás, autoimmun kórkép stb.) húzódik meg a hormonelté­rések hátterében.

A KÓROS PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS KEZELÉSE A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Akár alulműködés, akár túlműködés miatt van szükség gyógyszeres kezelésre a vá­randósság alatt, a páciensnek mindvégig az orvos utasításai szerint kell szednie a gyógyszereket akkor is, ha tünetmentes­sé válik. Csak így biztosítható az anyai és magzati kockázatok minimalizálása.

Alulműködés. A terápiás javaslat fel­állítása endokrinológus szakorvos felada­ta, aki a szülész-nőgyógyász szakorvossal együtt kíséri figyelemmel a hipotireózissal szövődött várandósság menetét. A pajzs­mirigy alulműködésének kezelése a hiány­zó hormon pótlásával: tiroxin adásával tör­ténik. A várandósság alatt a pajzsmirigynek kb. 50%-kal több hormont kell termelnie a normális hormonszint fenntartásához, mint nem terhes állapotban. Ezért maga­sabb dózisok beállítására van szükség, il­letve olyan esetekben, amikor a várandós már a terhessége előtt is részesült hormon­pótlásban hipotireózis miatt, a szokásos adag emelése válhat szükségessé, majd a szülés után vissza lehet térni a terhesség előtti dózisokhoz. A megfelelő dózisban alkalmazott hormonpótlás a várandósság idején sem jelent veszélyt a magzatra nézve, a nem kezelt anyai hipotireózis azonban magzati kockázatokat hordoz.

Túlműködés. Várandósság idején alap­vetően fontos a pajzsmirigy-túlműködés korai felismerése és kezelése, mivel a ma­gas anyai hormonszintek a magzati agyala­pi mirigyre hatva megzavarhatják a magzat hormonszabályozását is. A fogamzás előtt már fennálló pajzsmirigy-túlműködés keze­lését a várandósság ideje alatt is fenn kell tartani, míg újonnan felismert hipertireózis esetében a hormonszintek függvényében dönt az orvos a terápiáról.

A hipertireózis kezelése a pajzsmirigy hormontermelését csökkentő gyógyszerek adását jelenti, és a kezelés megtervezése mindig szakorvos feladata – aki termé­szetesen együttműködik a várandósságot gondozó szülészorvossal. A pajzsmirigy-túlműködés kezelésében használt gyógy­szerek némelyike várandósoknak nem adható, pl. a radiojódot tartalmazó készít­mények magzati hipotireózist okozhatnak. Műtétre általában nincs szükség; az orvos általában csak akkor szánja el magát se­bészeti beavatkozásra, ha a rendelkezésre álló gyógyszerek egyikével sem sikerül ren­dezni a hormonszinteket. A hipertireózis egyéb tüneteinek enyhítésére más gyógy­szerek (pl. bizonyos szívgyógyszerek) adására is szükség lehet a hormonszintek csökkentését célzó gyógyszeres terápia kiegészítéseként.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[270534] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.