hirdetés

A parodontitis mint a koraszülés egyik rizikófaktora

Kérdés: Egy 36 éves primipara először jelentkezik önnél terhesgondozáson. Korai kezdetű fogágybetegsége miatt többszörös fogpótlást visel. Miként befolyásolhatja ez a terhességét?
Válasz: A fogszuvasodás, fogínygyulladás és fogágyi fertőzés nem számít ritkaságnak gyermekeknél, fiatal felnőtteknél és reproduktív korú nőknél. (1,2) A felnőttkori parodontalis infekciók a reproduktív korú nők akár 40%-át is érinthetik. A jelenlegi álláspont szerint a fogszuvasodás többféle okra visszavezethető fertőzéses megbetegedés, melyet egyik személy a másiknak adhat át.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Gera István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.