hirdetés

A perinatális anyai mortalitás okai, csökkentésének lehetőségei

Összefoglalás
Az anyai halálozási ráta napjainkban is igen magas. A WHO 1990-ben meghirdetett programja célként tűzte ki 25 év alatt a halálozási ráta 75%-os csökkentését. Az adatok elemzése 2016-ban megtörtént. Ezek alapján látható, hogy a csökkentés mértéke világszinten alig haladta meg a 40%-ot. Csupán tíz országban sikerült elérni a kitűzött célt. A szerző ismerteti az előfordulás gyakoriságát és annak okait. A WHO adatait összehasonlítja a magyarországi adatokkal. Ezekből kitűnik, hogy a halálozási mutatók az elmúlt tíz évben romlottak. A halálozás okai elsősorban a vérzés, az infekciók és a toxaemia/hypertonia. A hypertonia okozta halálozás csaknem fele a szülés utáni 6 hétben következik be. Elengedhetetlen azon várandósok kiszűrése, akik már a terhesség előtt túlsúlyosak voltak, illetve magas vérnyomás betegségük volt, mert ezen okok a legfontosabb kockázati tényezők. Fontos a prekoncepcionális gondozás, hogy csökkenteni tudjuk a rizikót. A várandósgondozás során szintén szükséges ezen állapotok kiszűrése és kezelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Németh Gábor, SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Szeged
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.