Kardiológia

A pitvarfibrilláció kezelése: gyógyszeres, katéteres vagy műtéti beavatkozást válasszunk?

Az alábbiakban három szerző(csoport) háromféle nézőpontból értékeli a leggyakoribb, kezelést igénylő szívritmuszavar megszüntetésére kínálkozó eszközöket: a gyógyszeres terápiát, a katéteres intervenciót és a sebészi ablációt. Külön-külön és együtt azt szorgalmazzák mindannyian, hogy a szakemberek szakterületi elfogultságtól mentesen, a betegek egyéni sajátosságait figyelembe véve válasszák meg a betegek életminősége, morbiditási és mortalitási kockázata szempontjából legjobb kezelést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. Lewalter
a szerző cikkei

Dr. Clemens Marcell, kommentár
a szerző cikkei

T. Gaspar, S. Kircher, G. Hindricks
a szerző cikkei

T. Weimar, N. Doll
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.