hirdetés

A rotavírus különösen kedveli az „A” vércsoportú személyeket

A rotavírus egyes típusai esetében a fertőződési hajlam szempontjából nem mindegy az sem, hogy az adott személy milyen vércsoportú. A rotavírus bizonyos törzsei ugyanis oly módon képesek bejutni a gasztrointesztinális rendszer sejtjeibe, hogy az A vércsoporthoz kapcsolódó antigéneket ismernek fel.

hirdetés

E megállapítás paradigmaváltáshoz vezethet azon kutatások terén, melyekkel azt igyekeznek tisztázni, hogy a bélpatogén rotavírus milyen úton hozza létre a humán infekciót – írják a Baylor College of Medicine kutatói a Nature című lapban.

A felfedezés jelentőségét az adja, hogy a rotavírus a bélrendszeri fertőzések jelentős kórokozója, a csecsemőket fenyegető súlyos hasmenés és következményes folyadékhiányos állapot vezető oka szerte a világon. A rotavírus-fertőzés halálos áldozatainak számát évente 500 ezerre teszik világszerte.

Az említett vírustörzs P[14]-nek nevezett alapeleme ad magyarázatot arra, hogy a vírus miként tudja megfertőzni az embert – mondja dr. B. V. Venkataram Prasad, a BCM biokémikus és molekuláris biológus professzora. Az állatokat megbetegítő rotavírus-törzsek egy terminális sziálsavmolekula útján, glikánon keresztül kapcsolódnak a gazdasejthez. Nem figyelhető meg ugyanakkor hasonló folyamat a humán fertőzést okozó törzseknél, és a kutatók úgy vélik, hogy a humán rotavírusok nem terminális, hanem belső sziálsavmolekula révén kötődnek a glikánhoz. Ennek pontos mechanizmusa azonban egyelőre még nem ismert.

„Arra keressük a választ, hogy a rotavírus utóbbi genotípusa hogyan ismeri fel a celluláris glikánt” – emelik ki a szerzők. – Az Emory Egyetem orvoskarának szakembereivel elvégeztük a glikán szerkezeti elemzését annak meghatározására, mely glikánok lépnek interakcióba a vírus releváns – VP8*-nak nevezett – részével. Az A hisztokompatibilitási vércsoportantigén bizonyult az egyetlennek, mely kölcsönhatásba lépett a VP8* vírusrészecskével. Ez meglepett bennünket, hiszen glikán–sziálsav kapcsolatot feltételeztünk, az említett antigén azonban nem tartalmaz sziálsavat.”

Amikor azonban Prasad laboratóriumának egyik munkatársa, dr. Liya Hu meghatározta a VP8* domén szerkezetét, akkor ebből az derült ki, hogy az A típusú glikán pontosan ugyanabban a lokalizációban kötődik a vírusproteinnel, mint sziálsav az állatokat megfertőző rotavírus esetében. A hisztokompatibilitási vércsoportantigénekről ismeretes, hogy elősegítik a norovírus és a Helicobacter pylori bélsejtekhez való tapadását, e jelenséget azonban a rotavírus esetében még nem tapasztalták. Hu krisztallográfiával végzett strukturális vizsgálata olyan finom eltéréseket tárt fel a vírus VP8* doménjének szerkezetében, mely lehetővé teszi, hogy az receptorként használja az említett A vércsoportantigént.

A BCM molekuláris virológiai és mikrobiológiai laboratóriumának munkatársaival együttműködve Prasad munkacsoportja kimutatta, hogy könnyen megfertőzhetők az említett rotavírus-törzzsel azok a laboratóriumi sejtek, melyeket úgy manipuláltak, hogy A hisztokompatibilitási vércsoportantigént expresszáljanak. Nem jött létre ilyen könnyen a fertőzés ugyanakkor azoknál a sejteknél, melyeknél ez az antigén nem volt megtalálható. Az A hisztokompatibilitási antigénnel szembeni antitest hatására bélsejttenyészetben gátlódott a vírusinfekció.

„Senki nem számított erre az eredményre. Lehet, hogy új kutatási területet találtunk a bélrendszeri patogénekkel kapcsolatban? Elképzelhető, hogy más vírusok is a vércsoportantigéneket használják belépési kapunak a sejtekbe?” – teszi fel a kérdést Prasad.

A további kutatások során egy másik, P[9] jelű rotavírus-törzset is azonosítottak, mely esetében szintén a vércsoport-hisztokompatibilitási antigén szolgál receptorként, és felmerül, hogy több ilyen törzs is létezik.

A mostani kutatások jelentősége abban áll, hogy újszerű mechanizmus lehetőségét veti fel annak magyarázataként, hogy bizonyos rotavírusok miként tudnak átjutni egyes patásokról (pl. ló, zebra, sertés, birka) az emberre.

A kutatók azt találták, hogy a p[14] törzzsel fertőződött személyek A vércsoportúak voltak, az esetleges oki összefüggés megerősítése azonban további kutatásokat igényel. Ennek során nagyobb fertőzött populációkban kell majd elemezni a most felvetett korrelációt. A mostani megállapítások egyben evolúciós kérdéseket is felvetnek azzal kapcsolatban, miért eltérő az emberek vércsoportja, illetve felmerül az is, hogy evolúciós változásokat indított el, amikor a patogén először jutott be humán sejtbe.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.