A súlyos tünetmentes hypertonia kivizsgálása és kezelése

A járóbetegek között gyakori a rosszul kontrollált hypertonia. Ha a beteg vérnyomása veszélyes mértékben emelkedett (a szisztolés vérnyomás a 180 Hgmm-t vagy a diasztolés vérnyomás a 110 Hgmm-t eléri, illetve meghaladja), el kell különítenünk a hypertoniás krízist a súlyos tünetmentes hypertoniától (amikor a vérnyomás veszélyes mértékben, de célszervkárosodás jelei és tünetei nélkül emelkedett). A legtöbb tünetmentes, de nem kontrollált hypertoniás betegnek nincs heveny célszervkárosodása, ezért nincs szüksége azonnali (24 órán belüli) kivizsgálásra vagy kezelésre sem. Ismételt vérnyomásmérést kell végezni, és meg kell határozni a hypertonia mértékét. A kardiovaszkuláris kockázati profil meghatározása azért fontos, mert ez a kezelés alapja – nagyobb kockázat esetén előnyösebb lehet a gyorsabb és erélyesebb kivizsgálás és kezelés. A beteg hazabocsátása előtt el lehet kezdeni az orális vérnyomáscsökkentő szerek adását, az intravénás készítményeket és a gyors hatású orális szereket a valódi hypertoniás vészhelyzetek kezelésére kell fenntartani. A magas vérnyomást fokozatosan kell csökkenteni. A célértékek eléréséhez heteken, hónapokon át folytatott ismételt ellenőrzésre van szükség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Chad S. Kessler, MD
a szerző cikkei

Yazen Joudeh, MD
a szerző cikkei

Dr. Nagy Viktor, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.