hirdetés

A székletben lévő zsír colorectalis rákot jelezhet

Amerikai kutatók olyan gyors, noninvazív módszert fejlesztettek ki, mely elvezethet a vastagbél- és végbélrákok korai diagnosztikájához.

hirdetés

A colorectalis rák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat szerte a világon: a World Cancer Research Fund International adatai szerint 2012-ben csaknem 1,4 millió új esetet diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban a vastagbél- és végbélrák a második helyen áll a rákos halálokok sorában.

Bár az eredményes kezelés kulcsa a korai felismerés, a legtöbb szűrőmódszer diagnosztikai teljesítőképessége meglehetősen behatárolt, és a módszerek alkalmazása sem mindig könnyű és gyors. A kolonoszkópia például igazoltan életeket menthet, ám drága, és sokan vonakodnak elvégeztetni, noha máskülönben hajlandónak mutatkoznának a szűrésre.

Éppen ezért nagy segítséget jelenthetne egy kevésbé invazív szűrőmódszer. Williams szerint több ember hajlandó székletmintát adni, mint ahányan kolonoszkópiás biopsziára vállalkoznának. Ezen kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy a kolonoszkópok csak egy adott magasságig vezethetők fel a vastagbélben, így előfordulhat, hogy egyes polypok rejtve maradnak.

A Washington Egyetem és a John Hopkins Orvosegyetem kutatói olyan molekulákat azonosítottak a kísérleti állatok székletében, mely praecancerosus polypot jelezhet. Ez a „metabolikus ujjlenyomat” tükrözi a tumorszövetben bekövetkező változásokat mind kísérleti állatok, mind emberek esetében, ami felveti, hogy új diagnosztikai módszer alapja lehet a vastagbél- és végbélrákok korai diagnosztikájában.

Herbert Hill és Michael Williams munkacsoportja a Journal of Proteome Research című lapban publikálták eredményeiket.

„Új módszerünkkel a vastagbél bármely pontján kialakult rosszindulatú daganatot képesek vagyunk diagnosztizálni” – hangsúlyozzák a szerzők.

Hill és Williams egy ionmobilitási tömegspektormetriának (IMMS, ion mobility-mass spectrometry) nevezett módszerrel felfedezték a vastagbél molekuláris ujjlenyomatát. Az IMMS sok érzékelőben megtalálható szerte a világon, melyek segítségével például felkutatják az elrejtett kábítószert vagy robbanóanyagot a repülőtereken. Hill fejlesztette ki a módszert közel négy évtizeddel ezelőtt.

Mostani vizsgálatukban a kutatók először azonosították emberek és kísérleti állatok ép vastagbélszövetének metabolikus termékeit. Az IMMS több száz metabolit (enzimek, zsírok, glükóz, aminosavak stb.) mérésére képes egyidejűleg. Ezt követően a normális profilt összevetették vastagbélrákból származó minták profiljával.

Emberek és kísérleti állatok esetében egyaránt azt találták, hogy a vastagbélrák kapcsán jelentős változások következnek be a zsírok elsősorban a lipideket és a zsírsavak metabolizmusában. Ezek a rendellenességek molekuláris ujjlenyomatot hoznak létre, melyek egerek és kísérleti állatok esetében hasonlóak. Az IMMS segítségével kimutatott metabolikus eltérések alapján el tudták különíteni egymástól az egészséges, illetve a vastagbélrákban szenvedő kísérleti állatokat.

„A széklet sok hasonlóságot mutat a szövetekkel. Azt figyeltük meg, hogy a lipidek és a zsírsavak megváltoznak – és ugyancsak változások mutathatók ki az aminosavakban is” – magyarázza Hill. A változások legkifejezettebbek a zsírok lizofoszfolipideknek nevezett osztályában, amelyek fontos szerepet töltenek be a rosszindulatú daganatok kialakulásában, és különösen szoros korrelációt mutatnak a colorectalis tumorokkal.  A szerzők felhasználóbarát módszert készülnek kifejleszteni a korai colorectalis rák kimutatására, hogy már a betegség korai szakaszában, még az áttétes betegség kialakulása előtt fény derülhessen a daganatra. „Eredményeink a rák nulladik stádiumát, azaz a polyp-stádiumot jelzik, amikor a vastagbélrák a legkorábban felismerhető – emelik ki a szerzők. − Munkánk legizgalmasabb része, hogy képesek vagyunk kimutatni a különbségeket a székletben, ami noninvazív diagnosztikai módszer alapja lehet. Azonban sok munka van még addig hátra, míg a mostani eredmények a klinikai gyakorlatban használható teszt formájában öltenek testet.”

A következő lépés embertől származó székletminták elemzése lesz annak meghatározására, hogy a molekuláris ujjlenyomat a colorectalis rákban szenvedő betegek székletében is jelen van-e. Gyakorlati szempontból fontosnak tartják a szerzők kiemelni, hogy az e diagnosztikai tesztekhez szükséges laboratóriumi berendezések jelenleg is forgalomban vannak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.