hirdetés

Nutrition Reviews

A táplálkozási faktorok preventív és potenciális terápiás szerepe
a Parkinson-betegség kezelésében

Táplálékkiegészítők, gyógynövények, diéta és egyéb táplálkozási faktorok a Parkinson-betegség kezelésében

A Parkinson-betegség (PD, Parkinson’s disease) morbiditásában környezeti toxinoknak és expozícióknak is szerepet tulajdonítanak. Ilyen környezeti faktor lehet az 1-metil-4-fenil- 1,2,3,6-tetrahidropiridin (MPTP), a toluén, a szén-diszulfid és a cianid, míg a peszticidek közül például a szerves foszfátoknak lehet jelentőségük a PD kialakulásában. A PD potenciális etiológiai tényezőiként a környezeti kemikáliák beavatkozhatnak a génexpresszióba, és modulálhatják a mutációt szenvedett gének expresszióját embereknél. Mindezek fényében a PD kutatásának fontos területe a genetikai elemzés. A PD-esetek kis hányadának hátterében egyszeres géndefektusok állnak. Az eddig elvégzett genetikai vizsgálatok több mint tíz olyan gént azonosítottak, melyeknek oki szerepe lehet a familiáris PD előfordulásában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.