hirdetés

Stroke

A teljes és a nagy denzitású lipoprotein koleszterin és a stroke kockázata

Nagy, prospektív finnországi vizsgálat

Keveset tudunk a teljes koleszterin (TC), a nagy denzitású lipoprotein koleszterin (HDL-C) és e kettő arányának (TC/HDL-C) a stroke-kockázattal való kapcsolatáról. Egyes prospektív vizsgálatok szerint a TC magas szintje növeli az összes stroke, főleg az ischaemiás stroke rizikóját, míg más tanulmányok nem találtak ilyen kapcsolatot. Mindeddig nagyon kevés figyelmet fordítottak arra, hogy a HDL-C és a TC/HDL-C hogyan befolyásolja a stroke kockázatát, s a létező kevés vizsgálat eredményei ellentmondásosak. Ismert, hogy a férfiak és a nők HDL-C-szintje jelentősen különbözik, s nem világos, hogy a stroke-kal kapcsolatos korábbi eredmények mindkét nemre vonatkoztathatók-e. Emellett az sem ismert, hogy miként függ össze a TC, a HDL-C és a TC/HDL-C arány a vérzéses stroke-kal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Y. Zhang, J. Tuomilehto, P. Jousilahti, Y. Wang, R. Antikainen, G. Hu
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.