hirdetés

A Paracetamol (Acetaminophen) in Stroke (PAIS) tanulmány

Több központ bevonásával lefolytatott, véletlen besorolásos, placebokontrollos, III. fázisú vizsgálat

A stroke miatt kórházba kerülő betegek jelentős részénél áll fenn láz vagy hőemelkedés, melyet a halálozás és a kedvezőtlen kimenetel nagyobb kockázatával hoznak összefüggésbe. A stroke kialakulása utáni egy órában a betegek egyharmadánál mérhető 37,5 °C feletti testhőmérséklet. Az első 12 órában fennálló hőmérséklet minden 1 °C-nyi emelkedése megkétszerezi a kedvezőtlen kimenetel valószínűségét. E jelenség nem függ össze a stroke súlyosságával és típusával, az agyi elváltozás kiterjedésével, illetve a beteg életkorával és nemével. A klinikai kimenetel szempontjából valószínűleg csak az első 12–24 órában észlelhető testhőmérséklet játszik szerepet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. M. den Hertog, H. B. van der Worp, H. M. A. van Gemert, A. Algra, L. J. Kappelle, J. van Gijn, P. J. Koudstaal, D. W. J. Dippel, on behalf of the PAIS investigators
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.