hirdetés

A tüdőrákok felismerése és megelőzése – bevezető

A rosszindulatú tüdőrákok a fejlett ipari országokban és hazánkban is a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak (az Egyesült Államokban évente 160000 ember haláláért felelősek). Magyarország (lakosságszámra vonatkoztatva) világelső a tüdőrákok előfordulási gyakoriságát tekintve. A tüdődaganatok halálozási adatai meghaladják az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák összesített mortalitását. Jelenleg a gyógyulást ígérő egyetlen beavatkozás a daganat sebészi eltávolítása, mely azonban csak korai kórismézés esetén lehetséges. Az időben felismert tüdőrákban szenvedő betegek ötéves túlélési esélye 70%. A nemzetközi és hazai szakirodalmi adatok azonban azt jelzik, hogy a tüdődaganatok a diagnózis felállítása idején már csak 20–25%-ban operábilisak.

A nem operált tüdőrákos betegeket citosztatikumokkal és/vagy besugárzással kezeljük, sajnos nem kuratív elvárással. Ezen esetekben a várható élettartam (szövettani típustól és onkológiai stádiumtól függően) 9–12 hónap.

A meglehetősen behatárolt terápiás lehetőségek miatt a tüdőrák rendkívül rossz halálozási statisztikájának javítására két kézenfekvő megoldás kínálkozik: (1) a daganat kialakulásának megakadályozása (prevenció); (2) korai (gyógyítható) stádiumban történő felismerés.

Ad 1. A dohányzás a tüdőrákos betegek 90%-ának kórtörténetében kimutatható. A dohányzás és a tüdőrák kialakulása közötti ok–okozati kapcsolatot egyértelmű statisztikai összefüggések jelzik, a cigarettafüst alkotóelemei között pedig már régóta igazolták a rákkeltő anyagok jelenlétét. Az összefüggés további bizonyítéka, hogy a dohányzás visszaszorításával a tüdőrák gyakorisága is csökken. Teljesen nyilvánvaló, hogy az egészségügyben dolgozók tevékenysége (nem utolsósorban példamutatása) szükséges a dohányzási szokások megváltoztatásához, ez azonban nem elegendő. A dohánytermékekből (az alkoholhoz hasonlóan) tetemes adóbevétel folyik be az államháztartásba, és erről napjainkig egyetlen országban sem mondtak le. Jelenleg a hazai tüdőgondozó intézetek több mint felében működik dohányzásról való leszoktatási program, és nálunk is kaphatók az ezt segítő készítmények (egyik sem hatóságilag támogatott szer).

A tüdőrákok általános problémaköre egyébként több anakronisztikus (néha már cinikus) jellemzővel bír: olyan daganatféleséggel állunk szemben, mely a halálozási statisztikák élén áll; gyógyítási lehetőségei szerények (a betegek csupán 16%-a remélhet ötéves túlélést); az egyetlen gyógyító célú beavatkozásra (sebészi reszekció) a betegek 20–25%-ának van esélye. Ugyanakkor ismerjük a leggyakoribb kóroki tényezőt (a betegek 90%-ának kórelőzményében szerepel a dohányzás), amelynek elhagyása – vagy legalább az eredményes leszoktatás reménye – ellen leginkább csak financiális szempontok működnek. E gondolat másik aspektusa, hogy kevés olyan malignus daganatféleség létezik, melynek manifesztációjához a „jelölt” aktív közreműködése szükséges.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Strausz János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.