hirdetés

Apixaban vs. warfarin – a legnagyobb „való élet” vizsgálat alapján

Ebben a retrospektív vizsgálatban négy nagy biztosítótársaság adatait elemezték. 38 470 egyeztetett karakterisztikájú, nonvalvuláris pitvarfibrilláció (NVPF) miatt indított apixabannal, ill. warfarinnal kezelt vizsgálati párt alkottak. Az átlagos életkor 71 év volt, a CHA2DS2-VASc érték 3,2-nek adódott. A kezelés megkezdését követő egy éven belül stroke/szisztémás embolizáció (SE) relatív kockázata szignifikánsan, 33%-kal a stroke, míg a major vérzések kockázata 40%-kal csökkent apixabankezelés mellett warfarinhoz viszonyítva. Valamennyi alcsoportban és redukált apixabandózis esetén is konzekvensen a Xa-gátló előnyét igazolták.

Thromb Haemost, 2017

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.