hirdetés

Az agresszív gyermekek felismerése és segítése

Egy új kutatás szerint a családi bevétel, a szülők képzettsége és az apa serdülőkori antiszociális viselkedése egyaránt szerepet játszik az utód gyermekkori fizikai agresszivitásának kialakulásában.

hirdetés

A szerzők azt javasolják, hogy a gyermekorvosok és védőnők már a terhesség és a korai gyermekkor alatt a családlátogatások során mérjék fel a családi kockázatokat és a prevenciós beavatkozások lehetőségeit.

A JAMA Network Open-ben 2018. decemberben online megjelent dolgozat szerint a gyermekek az első 2 életévük során kezdenek fizikailag is agresszívak lenni, az agresszivitás csúcspontja a 2-4 éves kor közé esik. Dr. Richard E. Tremblay professzor emeritus (Department of Pediatrics and Psychology, University of Montreal) és munkatársai mutatták ki először, hogy a fizikai agresszivitás csúcspontja nem 20 éves, hanem 3 éves korban van, és számos preventív beavatkozás lehetséges a korai gyermekkorban. (Ezért a felfedezésért dr. Tremblay 2017-ben elnyerte a Stockholm Prize in Criminology díjat). Ez a fizikai agresszivitás még az iskolás kor előtt folyamatosan enyhül, de a gyermekek egy kis hányadánál fennmarad, és nem csak a későbbi gyermekkorban, hanem serdülőkorban is tapasztalható.

Ez a magatartás serdülő- és felnőtt korban számos negatív következménnyel jár, növekszik az iskolai problémák és az erőszakos bűnözés száma, nő az alkohol- és kábítószer függőség, és nagyon romlik a szociális beilleszkedés. A Quebeck Longitudinal Study of Child Development (QLSCD) vizsgálatban 1997-ben és 1998-ban a kanadai Quebeck tartományban született 2223 újszülött sorsát követték. Erre a feladatra kiképzett „asszisztensek” (rendszerint az anyák) figyelték a gyermekeket 5 hónapos koruktól 1,5; 2,5; 3,5; 5; 6 és 8 éves korukig. Számos családi kockázati faktorra is rákérdeztek. A gyermekek magatartását 6, 7, 8, 10, 12 és 13 éves korukban az iskolai tanárok mérték fel. A gyermekek 10, 12 és 13 éves korukban maguk is beszámoltak viselkedési problémájukról. Az anyák átlagosan 80,9%-ban, a tanárok 45,7%-ban, a maguk a gyermekek pedig 57,9%-ban válaszoltak a kérdésekre.

A fizikai agresszivitás fogalma a „harcolni”, a „fizikailag megtámadni a többieket”, a „más gyermekeket megütni, megrúgni” fogalmakat takarta. Fokozatai a Likert-típusú skála szerint a következők voltak: soha (1 pont), néha (2 pont), gyakran (3 pont).

A kutatók megpróbálták megtalálni azokat a mozzanatokat a gyermek fejlődésében, melyek következtében a viselkedési zavar kialakulhat. A résztvevők adatait akkor vonták be az összesítésbe, ha 10-16 megfigyelés során rögzített adatok rendelkezésre álltak. A 2223 résztvevő 51,2%-a fiú, 91,2%-a fehér etnikumú volt. A várakozásoknak megfelelően jelentős eltérés volt a fiúk és a lányok között, a lányoknál kisebb mértékű volt az agresszió, és a tanárok szerint kevesebb variáció fordult elő. Az összes adatot figyelembe véve, a fiúk és lányok fizikai agressziójának gyakorisága a 1,5 és 3,5 éves kor között  növekedve 3,5 éves korban érte el csúcspontját, majd a gyermekek 13 éves korára jelentősen csökkent. A születés utáni 5. hónapban végzett felmérés szerint a családi tényezők igen jelentős mértékben befolyásolták az agresszív viselkedés kockázatát. Ilyen tényező volt a szülők képzettsége, a családi bevétel nagysága, az anya vagy apa depressziója , a szocioökonómiai helyzet, a testvérek száma a gyermek születésekor és 17 hónapos korában, és az apa serdülőkori esetleges antiszociális viselkedése. E tényezők hátrányos volta lányoknál egyértelműen jelezte a serdülőkori, felnőttkori problémák magas kockázatát és azt is, hogy e lányok gyermekeinél is hasonló problémákra lehet számítani. „Náluk egyértelműen szükség van támogatásra”- jelentette ki Dr. Tremblay. Az anyák, a tanárok és a gyermekek értékelése igen egybehangzó volt.

A fiúk 6,0%-a tartozott a magas kockázati csoportba, náluk a születés utáni 5. hónapban történt felmérés szerinti kedvezőtlen családi állapotok nagyon magas kockázatot jelentettek. Esetükben -a magas kockázatú lányokkal ellentétben- diszkrepancia volt az anyai értékelés, a tanári vélemény és az gyermek saját önértékelése között: az anyák a fiúk viselkedését inkább normálisan tartották, és e gyermekek agresszív viselkedése az iskoláskor kezdetén fokozódott. A kutatók is belátták, hogy elég nehéz objektív vélemény szerezni a gyermek első 5 hónapjáról egy anyától, különösen, ha nem történt védőnői gondozás, illetve az apa nem vett részt a felmérésben.

"A gyermekorvosnak és a védőnőnek  fel kellene figyelnie a kockázatos családokra, és figyelemmel kellene kísérni a családot a gyermek iskolába lépéséig” – fogalmazott idealista módon Dr. Tremblay. Az agresszív gyermeknek korán kell a segítség, de nem csak az óvodában, hanem az általános iskola fölsőbb osztályiban is figyelni kellene a gyermekekre.

Dr. Scott Benson (gyermek-pszichiáter, Pensacola, Florida) szerint bár a tanulmány érdekes, de a benne foglaltakat már korábban is tudtuk. Tudjuk, hogy vannak bizonyos kockázati faktorok, melyek miatt a gyermek erőszakossá válik, de a szülőket is oktatni kellene, ami nem könnyű feladat.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatric News

2. JAMA Network Open

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.