hirdetés

Az agyi atrófia és a rokkantság progressziója sclerosis multiplexben: 10 éves követéses vizsgálat

Az agyi térfogat változása jelzi-e a rokkantság progresszióját sclerosis multiplexben?

A sclerosis multiplex (SM) lefolyását előre jelezni képes biomarkerek kutatása napjainkban is folyamatos. A betegség aktivitása MR vizsgálattal monitorozható, azonban jól ismert, hogy az a klinikai kimenetellel nem jól korrelál. A jelen vizsgálat fő célkitűzése az volt, hogy olyan MRI biomarkereket találjon, melyek 5 és 10 éves követés után összefüggenek a betegség progressziójával SM-ben. A tanulmány továbbá vizsgálta a teljes, a szövetspecifikus és a regionális agyi atrófia kialakulásának ütemét SM-es betegekben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jacobsen C
a szerző cikkei

Hagemeier J
a szerző cikkei

Myhr KM
a szerző cikkei

Nyland H
a szerző cikkei

Lode K
a szerző cikkei

Bergsland N
a szerző cikkei

Ramasamy DP
a szerző cikkei

Dalaker TO
a szerző cikkei

Larsen JP
a szerző cikkei

Farbu E
a szerző cikkei

Zivadinov R
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.