Az akut COVID-19 fertőzést követő „poszt-COVID” szindróma

Az akut COVID-19-en átesett betegek sokáig elhúzódó tünetei egyre inkább egy myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma (MR/CFS) tüneteinek felelnek meg, ezért a múlt csütörtökön tartott sajtóértekezleten a MEAction szakértői csoport közös kutatásokat és megoldásokat javasolt.

Prof. Dr. Anthony Komaroff (Harvard Medical School, Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) elmondta, hogy a COVID-19-ot követő betegség megjósolható. Már több mint 100 évvel ezelőtt beszámolt a tudományos irodalom azokról az esetekről, amikor a jól dokumentált vírusos, bakteriális, gombás, és akár protozoás fertőzéseket is fáradság szindróma követett. Az ME/CFS szindróma lényegének meghatározása az Institute of Medicine-től származik, akik a 2015-ben adott leírás szerint a legutóbbi 6 hónapban bekövetkezett jelentős funkcionális visszaesést, a megerőltetés utáni gyengélkedést („postexertional malaise” = PEM), a tüneteknek akár egy kis megerőltetés utáni rosszabbodását (amit gyakran a „crash” /kb. összeomlás, katasztrófa/ szóval illettnek), a felfrissülés nélküli alvást, a kognitív zavarokat és/vagy az orthostatikus intoleranciát nevezték így.

Az ME/CFS-ben szenvedő betegek gyakran panaszkodnak fejfájásról, izom- és ízületi fájdalmakról, allergiákról és egyéb túlérzékenységekről. Bár legtöbbször egy kezdeti fertőzésre vezetik vissza tüneteiket, de a betegség oka gyakran nem egyértelmű, mert az igazi ok néha az első tünetek megjelenése után hónapokkal, vagy évekkel derül csak ki – mondta el Dr. Lucinda Bateman (a Bateman Home Center, Salt Lake City, Utah alapítója), aki az ME/CFS kezelésére alakult csapat vezetője is.

2020. decemberében egy nemzetközi felmérés preprint-je jelent meg, melyben 3762 COVID-fertőzésen átesett beteg hosszan elhúzódó tüneteit írták le: a betegség kezdete után 6 hónappal a betegek 78%-ában fáradtság, 72%-ában PEM, 55%-ában kognitív működési zavar (brain fog, "agyi köd") volt igazolható. A felmérés idején a betegek 45%-a csak csökkentett munkaidőben volt képest dolgozni, 22%-uk pedig képtelen volt a munkavégzésre. Dr. Bateman 12, hosszan elhúzódó COVID-os betegénél -akik ME/CFS és fibromyalgia miatt keresték fel- hasonló tendenciát észlelt. A 12 betegből 9-nél (a NASA 10 perces „lean test”-je alapján) postural orthostatikus tachycardia szindróma (POTS) állt fenn, és a betegek felénél az American College of Rheumatology 2016-os meghatározása szerint fibromyalgia volt diagnosztizálható. A betegek kb. felénél rostos neuropathiát, több mint a felénél „mast cell” aktivációs szindrómát állapítottak meg, de további vizsgálatokat is végeznek.

Dr. Komaroff ugyanakkor megjegyezte, hogy a „long-COVID” betegek gyakran panaszkodnak légszomjra, és a folyamatos anosmiára (íz- és szagérzés vesztésre), ami nem jellemző ME/CFS-ben. Korábbi adatok szerint a CFS tüneteinek kb. 10%-a különböző fertőző megbetegedések után legalább egy évig fennáll, és ha 2021 végéig 200 millióan betegednek meg COVID-19-ben, akkor 20 millió „long COVID”-ossal kell jövőre számolnunk.

A National Institutes of Health a National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) -. amely már 2017-ben is jelentősen támogatta a ME/CFS kutatásokat - 2021. február 5-én megjelent közleménye szerint a következő 4 évben 1,15 milliárd USD-t biztosít „a COVID utáni felépülési folyamat heterogenitásának kutatására és a post-akut COVID szindrómában szenvedők kezelésének kidolgozására”, és a long-COVID vizsgálatokhoz kapcsolódóan „új forrásokat biztosít a ME/CFS átfogó kutatásaihoz is”. Dr. Komaroff ezen óriási befektetés kapcsán megjegyezte, hogy szerinte a „long COVID”-ot is az agyban lejátszódó abnormalitások hozzák létre, a ME/CFS-hez hasonlóan, amelyben már bizonyították az agyi leváltozások szerepét.

A COVID-19 vagy akár más fertőzések után jelentkező - igazolt, vagy feltételezhető ME/CFS-es kezelésére megfogalmazott klinikai javaslatok szerint mindegy, hogy mi okozza, a kórképet, az szupportív kezelést igényel, minden tünetet kezelni kell, és a PEM-et lehetőleg el kell kerülni. Gyakran előfordul, hogy a betegnél számos károsodás ellenére nem lehet kimutatni a fertőzés okát, ami a „long COVID-os" betegeknél gyakran előfordul, de mivel a ME/CFS egy klinikai diagnózis, ezért, ha a betegnél a betegség kritériumai fennállnak, mindegy is, hogy mi okozta.

Forrás:

Tucker ME. COVID-19 ’long-haul’ symptoms overlap with ME/CFS. Medscape Medical News, March 26, 2021.

Davis HE, Assaf GS, McCorkell L, et al. Characterizing long COVID in an international chort: 7 months of symptoms and their impact. medRxiv preprint   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.