hirdetés

Az akut mieloid leukémia felnőttkorban: kezelési lehetőségeink ma és új ágensek a jövőben

Az akut mieloid leukémia napjainkban is azon onkohematológiai betegségek egyike, melyek gyógyításában és kezelésében csak szerényebb eredményeket érünk el. A molekuláris genetika fejlődésével jelentősen többet tudunk a betegség patogeneziséről, megjelentek az első célzott támadáspontú ágensek, melyek eddig nem hoztak átütő sikert. Fiatal, jó általános állapotú betegeink kuratív kezelése nagy dózisú citotoxikus kezeléssel történik, melynek kiegészítése az egyes molekuláris eltérésekre célzott szerekkel a relabáló-refrakter betegek aránya csökkentésének reményében történik. Idős elesett betegeink korábbi terápiás lehetőségei csekély hatékonyságú, illetve nem tolerálható mellékhatásokkal rendelkező citosztatikumokra korlátozódtak: egyes új ágensek – így a hipometiláló szerek – már jelenleg is jobb eredményeket mutatnak fel. A jelen összefoglaló az aktuálisan elfogadott terápiás irányelvek mellett a legfontosabb új fejlesztéseket mutatja be, melyek remélhetően a közeljövőben már kezelési lehetőségeinket gazdagítják. Magy Onkol 61:29–35, 2017

Kulcsszavak: akut mieloid leukémia, kezelés, új terápiás ágensek

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tárkányi Ilona, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.