hirdetés

Az előrehaladott melanoma kezelési lehetőségei

Áttétes melanomás betegek kezelésekor folyamatosan keresik a hatásosság növelésének a toxicitás csökkentésének, a progressziómentes túlélés és az objektív válaszadás növelésének lehetőségeit.

hirdetés

Nivolumab plus ipilimumab

A programozott sejthalál 1 (PD-1) gátló-, vagy a programozott sejthalál ligand-1 (PD-L1) gátló monoterápiára refrakter áttétes melanomás betegek további kezeléséről kevés adatunk van. Egy csaknem 100, nem rezekálható, vagy áttétes melanomás, PD-1, vagy PD-L1 gátló kezelés mellett progrediáló, ipilimumab kezelésben még nem részesült beteget tartalmazó Fázis II randomizált vizsgálatban kombinált nivolumab plusz ipilimumab kezelést végeztek a betegek egyik csoportjánál. A kombinált kezelés jobb progressziómentes túléléssel (34% vs 13%) és magasabb objektív válaszadással (28% vs 9%) járt, mint az egyedüli ipilimumab kezelés, és közben semmilyen új toxicitás nem jelentkezett (54). Az eredmények alapján a BRAF vad típusú áttétes melanomában szenvedő, a PD-1, vagy a PD-L1 gátló monoterápia mellett progrediáló (egyéb mutációval nem rendelkező) betegeknél a nivolumab és az ipilimumab kombinációs kezelést javasoljuk egyéb szisztémás kezelések helyett.

Nivolumab plus relatlimab

Áttétes melanomás betegek ellátásakor alapvető kérdés, hogy milyen kezeléssel tudjuk emelni a hatásosságot és csökkenteni a toxicitást? Egy több mint 700, kezelésben még nem részesült előrehaladott melanomás beteget tartalmazó Fázis III kettős vak vizsgálatban úgy találták, hogy a nivolumab és a relatlimab (a humán immunglobulin G4 lymphocyta-aktivációs gén 3 blokkoló antitest) együttes adásával javul a progressziómentes túlélés (medián 5 hónapról 10 hónapra) a nivolumab monoterápiához képest. Bár a hároméves teljes túlélésben észlelhető kedvező különbség (56% vs 48%) statisztikailag nem szignifikáns, de 19 hónap követés után még nem lehet következtetéseket levonni. Grade ≥3, a kezeléssel összefüggő mellékhatást a nivolumab-relatlimab kombináció mellett 19%-ban, az egyedüli nivolumab mellett 10%-ban figyeltek meg. Ezen adatok alapján az amerikai FDA törzskönyvezte a nivolumab-relatlimab kombinációt a nem rezekálható, vagy áttétes melanomában szenvedő, 12 évnél idősebb betegek kezelésére, ami elfogadható lehetőségnek látszik a BRAF vad típusú és a mutáns esetekben egyaránt.

Forrás:

Ari M. Vanderwalde, James Moon, Kari Kendra, Nikhil I. Khushalani, et al. S1616: Ipilimumab plus nivolumab versus ipilimumab alone in patients with metastatic or unresectable melanoma that did not respond to anti-PD-1 therapy In: Proceedings of the 113th Annual Meeting of the American Association for Cancer Research; 2021 April 8-13; New Orleans LA. Philadelphia (PA): AACR; 2022. Abstract CT013. https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/10517/presentation/20155 (Accessed on April 19, 2022).

Tawbi HA, Schadendorf D, Lipson EJ, et al. Relatlimab and Nivolumab versus Nivolumabin Untreated Advanced Melanoma. N Engl J Med 2022; 386:24.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.