hirdetés

Az első 3D nyomtatásban készülő gyógyszer

A rovat második cikkében nem a szorosan vett témakörből választottam be­mutatandó érdekességet. Tágabban értelmezve azonban ez is a tárgyunk­hoz tartozik, hiszen a legújabb informatikai technológiák egészségügyi alkalmazásának bemutatásával (a célom az, hogy ámuljanak el) remélhe­tőleg az e-medicina népszerűsítését szolgálom.

hirdetés

Az USA-ban a gyógyszerek törzskönyve­zését végző élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatóság (FDA) befogadta a világ első 3D nyomtatásban készült gyógyszerét.

A 3D nyomtatás az egészségügyben nem újdonság. Az FDA már több, 3D nyomtatással készülő orvosi eszközt fogadott be, leginkább protéziseket. Jelenleg a fogászat is használ már 3D printereket implantátumok vagy protézisek készítéséhez. Az egészségügyi felhasználások köre szinte beláthatatlan. Van már 3D-ben nyomtatott állkapocs-implan­tátum vagy koponyacsont-pótlás (nem igazi csontszövetből persze), vagy akár veleszü­letett mozgásszervi rendellenességet kom­penzáló segédeszköz. A „mindennapok” 3D nyomtatásától távolabb áll, de idetartozik a szervek nyomtatására irányuló kutatás, fej­lesztés is. Gyógyszerek előállításában azon­ban a 3D nyomtatásra nem volt még példa.

Az első ilyen készítmény – amely termé­szetesen megfelelt a gyógyszerbefogadás­hoz szükséges klinikofarmakológiai vizsgá­latoknak is – a Spritam (levetiracetam) nevet viseli, és antiepileptikum. (1) A levetiracetam régi gyógyszer, intravénás és orális formá­ban egyaránt elérhető hazánkban is. Az FDA a tabletta gyártási technikáját fogadta be. Fel­nőttek és gyermekek számára egyaránt törzs­könyvezték. Az előállítás az ún. ZipDose tech­nológiával történik. A gyártó a siker után több más készítményének 3D nyomtatással való előállítását is kilátásba helyezte. A 3D nyom­tatás később taglalandó előnyeit ismerve a megfelelő dózis jóval kisebb gyógyszerfor­mában való kialakítását eredményezi, mellyel pl. a gyógyszer lenyelése válik könnyebbé. Jelenleg 1000 mg-nyi hatóanyag kinyomtatá­sát teszi lehetővé a technológia. Az előállítás különlegessége miatt a törzskönyvezéshez természetesen annak bizonyítására is szükség volt, hogy az így gyártott gyógyszer ugyan­úgy szívódik fel, mint a hagyományos termék – sőt porózus szerkezete miatt annál is sokkal jobban. A gyógyszer forgalmazását az Egye­sült Államokban 2016 első negyedévében fogják megkezdeni.

Ha tovább gondoljuk, akkor a lehető­ségek korlátlanok: akár személyre szabott gyógyszer-kombinációk kialakítása után (pl. antihipertenzívumokból vagy orális antidiabetikumokból, de akár e két gyógy­szertípus valamilyen „elegyéből”) a többféle hatóanyagot egy tablettába lehet kinyom­tatni (akár a kórházban is), ami az adagok és így a bevétel egyszerűsítésével egyértelműen javíthatja az adherenciát. A Washington Post hasonlata szerint ez a nyomtató olyan, mint egy hűtőszekrény, mely tele van minden alapanyaggal a főzéshez, és ezekből el lehet készíteni bármelyik ételt Jamie Oliver recept­könyvéből. Pl. kinyomtatható az ibuprofen a gyártó receptje alapján, attól függően, hogy milyen megbetegedésre és milyen kiszere­lésben (gyermeknek vagy felnőttnek) adják. És ez a dózis lesz kinyomtatva, mint egy Star Trek-beli replikátorban.

Hogy működik a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtató olyan eszköz, amely három­dimenziós tárgyakat képes alkotni digitálisan kialakított modellekből. A nyomtató a legyár­tandó modellt tartalmazó fájl alapján, ún. ad­ditív eljárással dolgozik: ez azt jelenti, hogy a termék előállítása folyamatos anyaghozzá­adással, nem pedig az eredeti nyersanyagból a felesleges részek „lefaragásával” történik. Az alapanyag rendkívül vékony rétegeit egymás­ra terítve a tárgyat (pl. gyógyszert) lényegé­ben metszetről metszetre haladva „nyomtatja ki”. Másként fogalmazva: a 3D nyomtatást ad­ditív gyártási eljárásnak nevezzük a hagyomá­nyos ipari eljárásokkal szemben, mivel a 3D nyomtatás során a tárgyat apró részek, gyak­ran mikrométeres részecskék összeragasztá­sával hozzuk létre, a végeredmény tehát apró alkotóelemekből épül fel, míg a hagyomá­nyos ipari gyártási folyamatok során általában egy nagyobb tömb nyersanyagból hozzák létre forgácsolással, marással, különböző megmunkálásokkal a terméket.

Ha műanyagot nyomtatunk, a műanya­got meg kell olvasztanunk és pontosan adagolnunk. Ha gyógyszert, akkor azt (nyil­ván steril körülmények között) por alakban adagoljuk. Ezt az ún. fej rész végzi el – az alapanyagot pontosan adagolja a munka­asztalra. Gyakorlatilag rétegeket nyomtatnak egymásra, és e sok-sok rétegből felépül a for­ma. A rétegek vastagsága általában 0,1–0,3 mm körül mozog.

A 3D nyomtatás leggyakoribb alkal­mazási területe a gyors prototípuskészítés. Sokan úgy tartják, hogy ez lesz a 21. szá­zad egyik legnagyobb vívmánya, mások egy újabb ipari forradalom eljöveteléről beszélnek.

A https://www.youtube.com/watch? v=CUwRPHOvhA4 linken ingyenesen megnézhető Youtube-videó a befogadott gyógyszer 3D nyomtatását mutatja be. A szál, amit a végén steril kesztyűvel eltá­volítanak, a nyomtató feji része által adagolt hatóanyag-maradék.

Levelezési cím: http://artmedus.com • This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1. Deshpande LS, Delorenzo RJ: Mechanisms of levetirace­tam in the control of status epilepticus and epilepsy. Front Neurol 2014;5:11

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.