hirdetés

Bullózus pemphigoid – antibiotikum vagy szteroid?

A bullózus pemphigoid kezelésére használt doxiciklin, illetve prednizolon hatását elemző tanulmányról a Lancet-ben jelent meg beszámoló.

hirdetés

A bullózus pemphigoid hólyagok képződésével járó autoimmun bőrbetegség, a leggyakoribb a pemphigus csoportba tartozó kórképek közül. A bőrön képződő hólyagok az egyes testtájakat, vagy az egész testfelszínt érinthetik. Főleg idősebb korban fordul elő és fokozott mortalitással jár. Mivel a helyi kezelés a igen erős hatású lokális kortikoszteroiddal, klobetazollal (mely nemspecifikus gyulladáscsökkentő hatását a bőrön vazokonstrikciót okozó és kollagén szintézist csökkentő hatása révén fejti ki) gyakran kivitelezhetetlennek bizonyul, az ajánlott terápia a szisztémás szteroidkezelés. A nagy dózisú prednizolon-adagolás egy kedvelt alternatívája a doxiciklin-kezelés, mert bár ez az antibiotikum kevésbé  hatékony, mint a szteroid, de ritkábban okoz súlyos komplikációkat.

Sok dermatológus kezeli pácienseit doxiciklinnel, mert a tetraciklinekkel más bőrbetegségek esetén is jó gyulladásgátló hatást ér el. Egy angol-német kutatócsoport randomizált összehasonlító tanulmányban vizsgálta bullózus pemphigoid szisztémás szteroiddal illetve antibiotikummal történő kezelésének hatékonyságát.

A BLISTER-tanulmányba (Bullous Pemphigoid Steroids and Tetracyclines) 253 beteget vontak be (átlagéletkor 77,7 év), akiket 54 angol és 7 német kórházban kezeltek. A vizsgálat kezdetén 80-nál (32%) regisztráltak enyhe, 99-nél (39%) középsúlyos, 74-nél (29%) súlyos betegséget. A résztvevőket random módon két csoportba osztották, 132 fő napi 200 mg doxiciklint, 121 fő napi 0,5 mg/kg prednizolont kapott. A hólyagok erős lokális kortikoszteroidokkal történő kezelése a 6 hetes vizsgálati periódus első három hétében engedélyezett volt.

Az elsődleges végpont a bőr jelentős gyógyulása (kevesebb, mint három hólyag) 6 hét után. Ezt a prednizolonnal kezelt 101 betegből 92 (91%), a doxiciklinnel kezeltek közül 112-ből 83 (74%) érte el (mindkét csoportból 20-20 főt zártak ki az elemzésből, mert nem jelentek meg, illetve elhunytak).

A vizsgálat vezetője, Hywell Williams(University Nottingham) szerint várható volt,  hogy a doxiciklin kevésbé hatásos, mint a szteroid. A brit dermatológusok körében  végzett felmérés azt állapította meg, hogy a gyengébb hatás elfogadható, mivel sokkal ritkábban lépnek fel súlyos komplikációk. Ezt az állítást a tanulmány is igazolta. A betegek a prednizolon-csoportban szignifikánsan nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kezeléssel összefüggő, nemkívánatos eseményeket, illetve nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a doxiciklin-csoportban (36% és 18%).

A vizsgálók a doxiciklin-kezelés rövidtávú hatékonyságát elfogadhatónak tartják. Egyértelmű bizonyítékot azonban nem  találtak arra, hogy a két kezelési stratégia közötti különbség változik-e a kiindulási betegség súlyosságától függően. A cikk szerzőinek megfigyelése szerint bármelyik stratégia hatékonysága szerény azok számára, akik súlyos betegségben szenvednek.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.