hirdetés

Onkológia

Daganatos betegek szupportív kezelése és utógondozása – bevezető

Az utóbbi években a tudományos szakanya­gok elsősorban az onkológiai kezelésekre koncentráltak, kisebb mértékben érintet­tek olyan speciális kérdéseket, mint a bete­gek pszichés támogatása, gondozása, vagy a fizikai aktivitás fontossága a daganatos betegség diagnózisának felállítása után. Az Orvostovábbképző Szemle jelenlegi kiadványa három fontos témában ad nap­rakész szakmai információkat az onkoló­gia speciális tárgyköreiben. Olvashatunk a pszichoonkológia szerepéről és alkal­mazhatóságának lehetőségeiről, a rákos és hematológiai betegek gondozásának szempontjairól és menetéről, valamint az onkológiai betegek fizikai aktivitásának fontosságáról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Boér Katalin
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[228324] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.