hirdetés

EKG-elemzés

 Reumás szívbetegség talaján kialakult szívelégtelenség és bigeminia

 Milyen a ritmus mechanizmusa?

 Milyen laboratóriumi eltérések  várhatók?

 Mi legyen a következő lépés?

 Egy 61 éves asszony azért fordult hozzánk, mert másutt reumás szívbetegségét végstádiumúnak ítélték. Nyolc évvel korábban mitrális szívbillentyűje helyére sertésbillentyűt ültettek be, de öt évvel később panaszai kiújultak: súlyos légszomja következtében szinte semmilyen fizikai tevékenységre nem volt képes, gyengeségre, étvágytalanságra panaszkodott, fogyott, lábai dagadtak. Digoxint (0,25 mg), furosemidet (80 mg), verapamilt (120 mg) és warfarint szedett. Fizikális vizsgálatakor a sovány, dyspnoés asszony pulzusa arrhythmiás, 70/perc frekvenciájú, légzésszáma 14/perc, hőmérséklete 35,4 °C, vérnyomása 110/65 Hgmm volt. Artériás oxigénszaturációja nazális kanülön át alkalmazott 5 l/perc oxigén mellett pulzoximéterrel mérve 95%-nak adódott. A v. jugularisban a nyomás kifejezetten emelkedett volt, a tüdőbázisok felett szörtyzörejeket, a szívcsúcs felett 3/6-os holoszisztolés zörejt lehetett hallani. Az alsó végtagok a combokig oedemásak voltak. A mellkas röntgenfelvételén jelentős cardiomegalia és kisvérköri pangás, valamint kevés pleurális folyadékgyülem ábrázolódott.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.