hirdetés

EKG-elemzés - Akut tüdő-oedema ST-elevációval

Egy 28 éves férfi légszomj miatt jelentkezett a sürgősségi osztályon. Panaszai két héttel korábban köhögéssel és lázzal kezdődtek. Akkor a mellkasfelvétel nem mutatott eltérést. Az azithromycinnel végzett kezelés ellenére a panaszok súlyosbodtak: véres köpet jelentkezett, és a légszomj súlyos nyugalmi nehézlégzésbe és orthopnoéba ment át. A kisportolt, izmos alkatú betegnek nem volt mellkasi fájdalma, kórelőzményében szív- vagy tüdőbetegség nem szerepelt, és jelen betegsége előtt nem szedett gyógyszert. Mérsékelt légzészavar mutatkozott. A vérnyomás 100/70 Hgmm, a pulzusszám 155/perc (szabályos), a légzésszám 32/perc, a testhőmérséklet 38,7 8C, az oxigénszaturáció szobai levegő belégzésekor 86%, percenként 2 liter oxigén belégzésekor 94% volt. A vena jugularisok a beteg ülő helyzetében az állkapocsszögletig tágultak voltak. Valamennyi tüdőmezőben szörcsölés és sípolás hallatszott. Szapora, szabályos szívhangokat észleltek, zörej, dörzsölés, galopphang nélkül. A has feszes volt, érzékenységet, szervnagyobbodást nem észleltek. A térdek alatt kisfokú, ujjbenyomatot tartó oedemát tapintottak. A mellkasröntgen mindkét tüdőben foltos légtéri árnyékoltságot talált. Az EKG-t lásd alább.

Az EKG elemzése

Az EKG 159/perc frekvenciájú szabályos ritmust mutat. Mindegyik QRS-komplexust szabályosnak látszó P-hullám előzi meg, így a ritmus mechanizmusát tekintve a jelek szerint sinus-tachycardiával állunk szemben. A QRS-komplexusok mintegy 0,10 másodperc időtartamúak. Egyes elvezetésekben szélesnek látszanak, de ez az ST-szakasz elevációját tükrözi, ezért a depolarizáció végét a repolarizáció elejétől bizonyos elvezetésekben nehéz elkülöníteni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.