hirdetés

EKG-elemzés - Anterior és inferior lézió

Egy 74 éves férfi asztalánál ülve hirtelen intenzív mellkasi fájdalmat érzett. A retrosternalis fájdalmat gyengeség, verejtékezés és epigastrialis nyomás kísérte. Autóba ült, s a sürgősségi ambulanciára hajtott. Fizikális vizsgálatkor az erőtlen, sápadt és verejtékező férfi szisztolés vérnyomása pulzus alapján 70 Hgmm, pulzusszáma 66/min, légzésszáma 16/min, hőmérséklete 36,8 8C, pulzoximéterrel mért oxigénszaturációja 92% volt. A nyaki vénák teltebbek voltak, s mindkét tüdő bázisa felett apró hólyagú szörtyzörejeket lehetett hallani. A szívhangok alig hallhatók voltak.

Az EKG elemzése

A görbén 66/min frekvenciájú sinus-ritmus és megnyúlt (260 msec-os) PR-szakasz látható. A QRS-komplexusok normálisak, de az inferior elvezetésekben 2–3 mm-es ST-eleváció mutatkozik. Az ST-eleváció nem igazán convex; a T-hullám csúcsáig, T-hullám képzetét keltve, egyenesen emelkedik. Az I és aVL elvezetésekben, tükörképjelenségnek megfelelően, ST-depresszió és negatív T-hullám látható. Ezek az eltérések akut inferior myocardium-lézióra típusosak, s a klinikai képpel együtt csaknem teljes bizonyossággal akut inferior infarctus korai szakát jelzik. A jobb coronaria elzáródását lehet feltételezni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.