hirdetés

EKG-elemzés - Bradycardia változó P-R intervallummal

Egy 77 éves nő egy hete állt kórházi kezelés alatt pitvarfibrillációval és szapora kamrai ritmussal társult akut tüdő-oedema miatt. Kórelőzményében enyhe rheumás mitrális billentyű betegség, gyakori pitvari extrasystolia, valamint gyakori pitvarlebegéses és pitvarfibrillációs epizódok szerepeltek. Hypertoniás volt, lipidszintjei meghaladták a normálértéket, több kis stroke-on, valamint emlőrák miatti mastectomián esett át.

Digoxin, diuretikumok, kálium, warfarin és simvastatin alkalmazása gyors javulást hozott. Emellett amiodaron (naponta 33300 mg) adagolása kezdődött a pitvarfibrilláció kiújulásának megelőzésére. Az alábbi EKG-felvétel a kórházi tartózkodás 7. napján készült, amikor lassú érverést észleltek.

Az EKG elemzése.

Percenként 42-es frekvenciájú szabályos ritmus észlelhető. A QRS-komplexusok a praecordialis átmenet késésétől eltekintve normálisak. Az anterolateralis elvezetésekben a T-hullámok invertáltak és nagyon szélesek, ami a Q-T intervallum megnyúlását eredményezi.

A ritmus mechanizmusa első megtekintésre bizonytalan, mert úgy tűnik, hogy egyes komplexusokhoz tartozik normális P-hullám, míg másokhoz nem. A további tanulmányozás viszont azt mutatja, hogy mindegyik QRS-komplexushoz tartozik P-hullám, de változó időbeli összefüggésben. A P-R intervallum a „normális” és a „nagyon rövid” között váltakozik; egy esetben még negatív érték is előfordul (a negyedik komplexusban a P-hullám a QRS-t követi). A P-hullám QRS-hez való viszonya nem véletlenszerű. Valójában a P-hullám az első két ütésben közeledik a QRS-komplexus felé, azután a harmadik ütésben távolodik tőle, majd a negyedik ütésben túljut rajta, az ötödik és hatodik ütésben megint előtte látható, végül a hetedik ütésben ismét közelebb kerül hozzá. Tehát a P-hullámok 1:1 arányban kapcsolódnak a QRS-komplexushoz, de látszólag az impulzus egyik helye sem vezérli a másikat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.