hirdetés

EKG-elemzés - Cardioversio utáni esetleges AV disszociáció

Egy 62 éves férfi súlyosbodó pangásos szívelégtelenség miatt került kórházba. Kórelőzményében 4 éve tartó diabetes mellitus, időnkénti pitvari ritmuszavar, alsó végtagi visszatérő cellulitis és alkoholizmus szerepelt. Felvételekor mérsékelt jobb- és balszívfél-elégtelenséget, 90–100/perc kamrai frekvenciával átvezetődő pitvari lebegést és mitrális regurgitáció hangos zörejét észlelték. Gyógyszeres kezelése glyburid, furosemid, amlodipin és folsav adagolásából állt.

A beteg állapota lassan javult, de a pleurális folyadékgyülem és a hypoxaemia sómegszorítás és nagyobb adag furosemid ellenére is fennmaradt. A cardioversio nem alakította át a pitvari lebegést 1:1 átvezetésű stabil sinus-ritmussá, ehelyett szabálytalan ritmus jelent meg és AV disszociáció vetődött fel. A beteg ebben az időszakban nem szedett digoxint. EKG-felvételét lásd alább.

Az EKG elemzése. A kamrai ritmus irreguláris, de nem irregulárisan. A QRS-komplexusok hármas csoportokba rendeződnek, amelyeket nagyjából 1,60 mp hosszúságú szünetek választanak el. A kamrai frekvencia az egyes csoportokon belül percenként 65 körül van, az átlagos frekvencia 52/perc.

A P-hullámok QRS-komplexusokhoz való viszonya ismétlődő jellegű. A szünetek alatt a P-hullám a következő csoportot közel 0,60 mp időközzel előzi meg. A csoporton belül a P-hullámok csökkenő intervallumokkal követik a három QRS-komplexust (0,28 mp, 0,19 mp, 0,12 mp). A pitvar–kamra arány egészében 4:3. Feltéve, hogy mindegyik P-hullám az őt követő QRS-komplexushoz „tartozik”, a P–R intervallumok fokozatosan hosszabbodnak (0,60 mp-ről 0,68 mp-re, majd 0,72 mp-re), melyet egy ütésnyi teljes blokk követ.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.