hirdetés

EKG-elemzés - Gerincműtétet követő szokatlan EKG-lelet

Egy 91 éves férfi 4 hónapja tartó alsó végtagi gyengeséget és pseudoclaudicatiót okozó porckorongbetegség és spinalis stenosis miatt lumbalis laminectomián esett át. Kórelőzményében szívbetegség vagy szívpanasz nem szerepelt, a műtét előtti kardiovaszkuláris kivizsgálás során készült EKG negatív volt. Az eseménytelen műtétet kezdetben kielégítő gyógyulás követte. Köhögés, láz és tüdőinfiltrátum miatt azonban az intenzív osztályos ápolás elhúzódott. Határértékű légzési elégtelenség és hypoxaemia alakult ki. A műtét utáni 6. napon a monitor ritmuszavart jelzett. Az ekkor készült 12 elvezetéses EKG-felvétel alább látható.

Az EKG elemzése

A ritmus szabályos, frekvenciája percenként 100 körül van. A gyakran jelentkező szünetek hossza azonban csaknem kétszer akkora, mint a szabályos ritmus alatti ciklusok időtartama. A QRS-komplexusok balszár-blokkra jellemzően kiszélesedettek, kivéve a szünetek utáni első ütéseket, amelyek normális időtartamú QRS-komplexusokat tartalmaznak. Minden QRS-komplexus előtt látható P-hullám, a P–R intervallum lényegében állandó, körülbelül 0,16 másodperc. A 100/perc frekvenciájú szabályos ritmus periódusai alatt a P-hullámok az előző T-hullám végére esnek. Hasonló P-hullám látható a szünetet megelőző T-hullám végén. A szünetet tehát valószínűleg az okozza, hogy nem vezetődik át a P-hullám.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.