hirdetés

EKG Elemzés - Krónikus szívbeteg férfi 27/perces pulzusszáma

Egy 63 éves férfi gyengeség és szédülés miatt került a sürgősségi osztályra. Coronaria-betegsége 42 éves kora óta ismert volt, mikor is myocardialis infarctuson esett át. Később még három infarctusa és két coronaria bypass műtétje volt. Pangásos szívelégtelenség alakult ki, és többször fordult elő paroxizmális pitvari flattern, fibrilláció, gyakori dekompenzálódással. Kapott enalaprilt, furosemidet, warfarint, amiodaront (23200 mg/nap), kálium-kloridot, digoxint (0,0625 mg/nap), simvastatint, hidroklorotiazidot és finasteridet. Orvosa nemrég a lassú pulzus miatt az amiodaron dózisának csökkentését javasolta; a beteg azonban tévedésből emelte az adagot.

A sovány, dyspnoés férfi pulzusszáma 27/perc, ritmusos, vérnyomása 82/30 Hgmm, légzésszáma 12/perc, hőmérséklete 37,3 °C, oxigénszaturációja – 2 l/perc sebességű oxigénbelélegeztetés mellett – 100% volt. Centrális vénás nyomása mérsékelten emelkedett, de tüdeje tiszta volt, és boka-oedemát sem lehetett észlelni.

A szívcsúcs felett 4/6-os szisztolés zörej volt hallható. A mellkasröntgenen közepes fokú cardiomegalia mutatkozott; a tüdőmezők tiszták voltak. Laboratóriumi leletei a kórházi felvételkor: SeNa: 138 mEq/l, SeK: 5,2 mEq/l, SeCl: 92 mEq/l, CO2: 21 mEq/l, BUN: 44 mmol/l, szérumkreatinin: 740 mmol/l, hematokrit: 0,36. Korábban BUN- és kreatininszintje 24,9 mmol/l, illetve 106 mmol/l volt. EKG-ja alább látható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.