hirdetés

EKG-elemzés - Szabályos ritmus pitvarfibrillációban

Egy 82 éves nőt mitrális műbillentyű beültetése végett vettek fel. Tíz évvel korábban mitrális stenosisának megoldására biológiai műbillentyűt kapott. Hét évvel később Enterococcus-endocarditis alakult ki nála, mely antibiotikum adására gyógyult, de fokozódó mitrális regurgitáció és pangásos szívelégtelenség követte. Húsz éve állt fenn pitvarfibrilláció. A beteg gyógyszeres kezelésként diltiazemet (240 mg/nap), digoxint (0,125 mg/nap), warfarint és enalaprilt (20 mg/nap) kapott.

A beteg jó állapotúnak tűnt. Hőmérséklete 37 8C, pulzusszáma 70/perc (szabályos), légzésszáma 13/perc, vérnyomása 128/68 Hgmm, oxigénszaturációja szobai levegő belégzése mellett 96% volt. Fizikális leletei közül említésre méltó a vena jugularis mérsékelten emelkedett nyomása, kifelé irányuló jelentős szisztolés hullámmal, és egy 6-os fokú holoszisztolés zörej, amely leghangosabban a szívcsúcson hallatszott. A mellkasi röntgenfelvétel jelentős szívnagyobbodást mutatott, elsősorban a jobb és a bal pitvarban. Az echokardiográfia szabályos méretű bal kamrát és falmozgást, a jobb és a bal pitvar jelentős megnagyobbodását, súlyos mitrális regurgitációt és mérsékelt tricuspidalis regurgitációt talált. A szérum elektrolit-, karbamidnitrogén- és kreatininszintje normális volt. Az EKG-felvételt lásd alább.

Az EKG elemzése

Az EKG 70/min frekvenciájú szabályos kamrai ritmust mutat. Egyértelmű P-hullámok nem láthatók, és más olyan hullámforma sem észlelhető, amely  pitvarlebegésre hasonlítana. Az alapvonal (az EKG-komplexusok közötti izoelektromos vonal) enyhe, szabálytalan ingadozása megfelelhet kis amplitúdójú fibrillációs aktivitásnak, de ezt nehéz elkülöníteni az alapvonal véletlenszerű arteficialis ingadozásától.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.