hirdetés

EKG elemzés - Széles QRS-komplexussal járó tachycardia

Egy 84 éves asszony egy órája, nyugalomban, hirtelen kezdődött gyengeség és palpitatio miatt került a betegfelvételi osztályra. Mellkasi fájdalmat, dyspnoét, hányingert vagy hányást nem panaszolt. Hasonló rosszulléte volt már három évvel korábban, akkor a diagnózis kamrai tachycardia volt. EKG-ján sinus-ritmus és jobb Tawara-blokk volt látható. Speciális kardiológiai vizsgálatok nem történtek, a kórházból naponta 400 mg amiodaron-kezelést javasolva bocsátották haza.

A beteg a vizsgálat során láthatóan szorong és aggódik a palpitatio miatt. Pulzusa 154/perc, ritmusos, vérnyomása 120/80 Hgmm, légzésszáma 16/perc, hőmérséklete 36,9 °C. A tüdők felett tiszta légzési hangok hallhatók, tompulat nem kopogtatható.

A nyaki vénák kissé teltebbnek tűnnek. Az artériás pulzus filiformis. A szívhangok halkak, zörej, illetve galoppritmus nem hallható. Fizikális státusa egyébként negatív.

EKG-ja mellékelten látható. Iv. bolusban adott 6 mg, majd további 12 mg adenozin, és ezt követően 50 mg iv. lidocain bolus, valamint 2 mg/perc sebességű infúzió, illetve újabb 50 mg iv. bolus nem változtatott az EKG-n.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.