hirdetés

Elesést jelző okostelefon-alkalmazások

Az egyedülálló ember otthoni eleséseit az elesést jelző alkalmazások nem képesek megelőzni, de a családtag időben való értesítése életmentő lehet, hiszen az elesés nemcsak elbotlás miatt következhet be, hanem számos olyan betegség következtében is, melynek ellátása nem szenvedhet kése­delmet. Az ilyen alkalmazásokra hívja fel a közlemény a figyelmet.

hirdetés

Dr. Speer GáborA WHO szerint az idős emberek egy­harmada évente egy vagy több alka­lommal elesik. Az elesés következményei­nek vagy okának ellátása nagymértékben függ az időtől. Ezért lényegesek az olyan okostelefonra telepített alkalmazások, me­lyek az elesés tényét jelezni képesek más számára. Nem beszélve az egyedül élők biztonságérzetének növeléséről, amit az elesést érzékelő alkalmazások adhatnak. A működésük egyre szofisztikáltabb, a leg­több alkalmazás az okostelefonba épített akcelerométer vagy akcelerométer és gi­roszkóp működésén alapul.1 Mindkét tech­nológia alapszolgáltatásként be van építve a legújabb okostelefonokba. Ezek azonban mára már az egyszerűbb megoldások közé tartoznak, és a mobile health (mHealth) megoldásokhoz sorolandók.

Gyorsulást, szöggyorsulást mérő alkalmazások

Az akcelerométer (gyorsulásmérő) teszi le­hetővé a telefon mozgásának, rázásának, ütődésének, esésének érzékelését az x, y, z tengelyeken (ezen alapul pl. a lépésszámláló és egyéb fitnessz alkalmazások). A giroszkóp pedig a szöggyorsulás mérésére alkalmas, azaz lehetővé teszi az x, y, z tengelyek men­tén való irányváltozás gyorsaságának pon­tos számítását. Míg a hagyományos moz­gásérzékelők a lineáris gyorsulást mérik (az egységnyi idő alatti sebességváltozást, füg­getlenül annak irányától), addig a giroszkóp a sebesség és az irány egyidejű mérésére is alkalmas, és ezzel biztosabban különböztet­heti meg az elesést a szimpla helyzetváltoz­tatástól. A legmodernebb okostelefonokban a giroszkóp képes a forgatások kis szögének érzékelésére is, figyelmen kívül hagyva a li­neáris mozgásokat, pl. a kézremegést. Ha még szenzorokat is helyezünk a testre, akkor ezek segítségével a telefon még pontosab­ban érzékelheti, hogy a test milyen távol­ságra, milyen sebességgel és melyik irányba mozdult el a térben.

Több ingyenesen letölthető elesést ér­zékelő alkalmazás is elérhető. Az android telefonra letölthetők közül legjobbnak a Fade elnevezésűt tartom, míg iOS-re a Fall Safety-t ajánlották a közösségi értékelé­sek leginkább. Androidra letölthető még a FallDetection, a Fall detector és a Smart Fall Detection alkalmazás is.

Riasztás elesés esetén a WIISEL alkalmazásbanTermészetesen az elesés felismerésé­hez az okostelefont „hordani” kell (zseb­ben, övtáskában). Első lépésben meg kell adni azokat az értesítendő személyeket, akiket elesés érzékelésekor automatikusan fel kell hívni, mintha magunk tárcsáztunk volna (megadható az is, hogy sms-t, e-mailt küldjön). Amikor a viselője elesését érzékeli az okostelefon, nem azonnal tárcsáz: előbb megjeleníti azt, hogy „elesési riasztás in­dul”, és ha ez téves, akkor a viselője elveti, a riasztás elmarad. Ha a riasztás valós, ak­kor a telefon viselője megerősíti egy gomb lenyomásával, hogy baj van, de abban az esetben is elindul a riasztás, ha nem tesz semmit. A viselőt a riasztás megindulásáról félre nem érthető jelzéssel értesíti a telefon (1. ábra).

A kinect biometriai alkalmazás

Az okostelefonon működő alkalmazások­nál jóval pontosabbak a Kinect rendszerre épülő megoldások. A Kinect nem más, mint amit a Microsoft is használ az Xboxhoz. Ez ugyan nem mHealth, de annyira jó, hogy röviden ismertetem.

A Kinect egy biometriai alkalmazás, szenzor, 3D-s „térkamera”, amely a testen egyszerre több pontot képes kezelni és követni minden mozdulatot. A biometriai alkalmazások az emberi test valamilyen tulajdonságát próbálják meg azonosítani, követni. A Kinect a mélységképből érkező adatok feldolgozására, emberi alakok, ún. ízületi pontok, kezek azonosítására, moz­gás lekövetésére és az eltárolt mozgásmin­tákkal való összevetésére, valamint az ered­mények feldolgozására képes. A Kinect szenzorban megvalósított színes kép és az infrakamerából származó mélységkép hibrid megoldásának köszönhetően egy­szerűen lehet emberi alakok végtagjainak mozgását követni és az adatokat valós időben feldolgozni. A Kinect precizitását tekintve nem ér fel az ún. markeres meg­oldásokhoz, de jó megközelítéssel képes ugyanarra. A Kinect mellett szól a fényvi­szonyoktól való függetlensége is, hiszen a szenzor egy aktív infravörös érzékelővel rendelkezik (infravörös hálót projiciál, amit egy infraérzékelővel figyel meg, és ennek alapján határozza meg a szenzortól való távolságot). A Kinect állandóan érzékelve egy adott helyiséget különbséget tesz a tárgyak és az emberi, mozgó test között, és egy algoritmussal érzékeli az elesést.2 A matematikai modell, amit használ, állan­dóan meg tudja különböztetni az elesést a mindennapi tevékenységek közbeni helyzetváltoztatástól.

Esési kockázat és szarkopénia

Az elesés kockázati tényezőiMegpróbáltam összeállítani, hogy mik az elesés rizikófaktorai, azaz kik profitálhatnak legtöbbet az alkalmazásból (1. táblázat). A szarkopénia az elesés nem kellő súllyal fi­gyelembe vett rizikófaktora. A szarkopénia progresszív és generalizált izomvesztés, melyben az izomtömeg és az izomerő egyaránt csökken. Ami az oszteoporózis a csontoknak, az a szarkopénia az izmok­nak. A csont és az izomrendszer élettani kapcsolatban van: oszteoporózisban a szarkopénia is gyakoribb.3 A szarkopénia mérhető! Ehhez validált eszközök állnak rendelkezésre: alkalmas rá a DEXA készü­lék is, amit leginkább a csontritkulás mé­résére használnak. Az izomtömeg 30 éves kor felett évtizedenként 3–8%-kal csök­ken, ráadásul 60 éves kortól felgyorsul ez a folyamat.

A szarkopénia miatt a napi fizikai aktivitás csökken, de a legsúlyosabb kö­vetkezményei, hogy az elesés kockázata háromszorosára nő, és fokozódik a korai halálozás is. Természetesen a szarkopénia az elesési rizikó fokozódása miatt növeli a combnyaktörés kockázatát.1 A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) felmérése szerint 60 éves ko­ron felül a szarkopénia prevalenciája 22% volt.4 Az elesések a csípőtörések 90%-át, a fejsérülések 50%-át okozzák. Az ápolási otthonban élők 50%-a évente elesik. Az otthoni esések 50%-ban a fürdőszobá­ban történnek (ide mindenképp érdemes Kinectet telepíteni).

Azt gondolom érdemes tesztelni csa­ládtagjaink, betegeink között az mHealth ilyen irányú alkalmazását is.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Mao A et al.: Highly portable, sensor-based system for human fall monitoring. Sensors. 2017;17:2096
2. Gasparrini S et al.: A Depth-Based Fall Detection System Using a Kinect® Sensor. Sensors. 2014;14:2756-75.
3. Ho AW et al.: Prevalence of pre-sarcopenia and sarco­penia in Hong Kong Chinese geriatric patients with hip fracture and its correlation with different factors. Hong Kong Med J. 2016;22:23-9.
4. Batsis JA et al.: Sarcopenia, Sarcopenic Obesity and Functional Impairments in Older Adults: NHANES 1999- 2004. Nutr Res. 2015;35:1031-39.

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[222217] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.