hirdetés

Eredményes volt a dohányzási tilalom

A Moffitt Cancer Center felmérése szerint összességében a nem dohányzók 86 százaléka támogatja azt az intézkedést, hogy az intézmény vezetője az alkalmazottaknak és a betegeknek is megtiltotta az épületen kívüli dohányzást. 

hirdetés

A dohányos alkalmazottak kevésbé lelkesek, közöttük mindössze 20 százalék, míg a dohányos betegek körében 57 százalék a tiltással egyetértők aránya.

A felmérés eredményeit a Journal of Public Health Management legfrissebb számában tették közzé.

„Az utóbbi évtizedben mind több munkahelyeken tiltják a zárt helyiségekben történő dohányzást, de mostanában a tiltás egyre inkább kiterjed az épületen kívüli területekre is, és ebben éppen a kórházak járnak az élen – mondja a vizsgálatot vezető Marina Unrod, a Moffitt's Tobacco Research and Intervention Program tudományos kutatója. – Eddig azonban meglehetősen kevés adat került napvilágra azzal kapcsolatban, hogy a dohányzási tilalom miként hat a dolgozókra. Ennek megfelelően vizsgálatunk célja annak tisztázása volt, hogy a teljes campus területén az épületeken kívülre is kiterjesztett dohányzási tilalomról miként vélekednek az alkalmazottak.

A kutatók a tiltás bevezetése előtt 607 alkalmazottat (a dohányosok aránya 12 százalék), majd a tilalom életbe lépése után 3 hónappal 511 alkalmazottat (a dohányosok aránya 10 százalék) kértek fel egy anonim kérdőív kitöltésére. Ezen kívül a tiltás bevezetése előtt 278 beteg (a dohányosok aránya 23 százalék) is kitöltötte a kérdőívet.

„Adataink összességében azt jelzik, hogy a nem dohányzó alkalmazottak és betegek erősen támogatják a dohányzási tilalom ötletét – magyarázza Unrod. – Bár a dohányos alkalmazottak többsége nem értett egyet a korlátozással, jelentős hányaduk fontolgatja a leszokás gondolatát, és 11 dolgozó már fel is hagyott a dohányzással a tilalom életbe lépése óta.”

Leszoktató programokat a dohányzási tilalom mellé!

A kutatók megjegyzik, hogy a dohányosok csaknem egyharmada érdeklődik a leszokást segítő programok iránt. A Moffitt ingyenes leszoktató programokat kínál, melybe a csoportos foglalkozások és az írásos oktató anyagok ugyanúgy beletartoznak, mint a nikotinpótló készítmények (rágógumik, szopogatótabletták és tapaszok) biztosítása.

A kutatók azt találták, hogy bár élénk érdeklődés mutatkozott a leszokást segítő szolgáltatások iránt, kevés olyan dolgozó volt, aki számára valóban előnyösek voltak ezek a lehetőségek.

A tiltás bevezetése előtt a dohányosok kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy cigaretta nélkül nem lesznek képesek kellőképpen koncentrálni és munkájukat megfelelően elvégezni, és a tilalom kedvezőtlenül befolyásolja majd hangulatukat és kollégáikkal való kapcsolatukat is. A dohányosok 60 százaléka gondolta úgy, hogy a tiltás nyomán összességében romlik majd a munkahellyel kapcsolatos elégedettsége.

A tilalom életbe lépése után felvett kérdőívekben a dohányosok igen jelentős része semmilyen negatív hatásról sem számolt be az előbb említettek közül. A megkérdezettek 35 százaléka azt válaszolta, hogy a tilalomnak semmilyen hatását nem érezte, míg 20 százalék pozitívnak értékelte a változásokat. A dohányosok 35 százaléka viszont a korábbinál többet dohányzik munkaidő előtt és után.

„A dohányosok kisebb hányada érez negatív hatásokat a tiltással kapcsolatban, mint amennyien a tilalom bevezetése előtt feltételezték ezt – vonják le a következtetést a szerzők. – Eredményeink azt jelzik, hogy a dohányzási tilalom által keltett rést kihasználva munkahelyi leszoktató programokat kell kínálni a dolgozóknak. Emellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a dohányzási tilalom okozta esetleges teljesítménycsökkenést  sem.”

A Moffitt Füstmentes Bizottságának elnöke, Barry Asch szerint a dohányzásmentes campus kialakítása nagyban segítheti a rákbetegségek megelőzését és kezelését: „Bár korábban voltak ellenérzések egyes dolgozók részéről a tilalommal kapcsolatban, mára többségük magáévá tette törekvéseinket és támogatja azokat. A dohányzásról leszokni akarók, illetve a füstmentes környezet előnyeit felismerők végül hálásak lesznek azért, hogy a Moffitt vezetése az intézmény környezetét is egészségesebbé tette.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.