hirdetés

Fiatal férfi megfázást követő dyspnoéja és tachycardiája

Egy 20 éves férfi vizsgálatára egy éve súlyosbodó dyspnoe és palpitatio miatt került sor. Panaszai egy felső légúti fertőzést követően, fokozatosan kezdődtek. Az effort dyspnoe – köhögés, orthopnoe vagy paroxizmális nocturnalis dyspnoe nélkül – fokról fokra kifejezettebbé vált.Gyakran szaporának, erőteljesnek érezte a szívverését. Kórelőzményében szívbetegség, szívzörej vagy palpitatio nem szerepelt. A fizikális vizsgálat során egészséges ember benyomását keltette. Hőmérséklete 37 °C, pulzusa ritmusos, 130/perc frekvenciájú, de könnyen elnyomható, légzésszáma 16/perc,vérnyomása 127/77 Hgmm, bőre hűvös és száraz volt. Pajzsmirigye nem volt nagyobb, a juguláris vénás nyomás normálisnak tűnt. A tüdők felett eltérés nem mutatkozott, a szív vizsgálata során sem lehetett kóros eltérést találni, leszámítva a tachycardiát. Fizikális státusa minden egyéb tekintetben is negatív volt. A mellkas röntgenfelvételén közepes fokú cardiomegalia és a felső tüdőmezőkben fokozott vaszkuláris rajzolat mutatkozott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.