Onkológia

Gyermekkori daganatos betegség felnőtt túlélőinek ellátása a háziorvosi gyakorlatban

Dean A. Seehusen, LTC, MC, USA; Drew Baird, CPT, MC, USA és David Bode, CPT, MC, USA - Dr. Eőry Ajándék kommentárjával,

Az Egyesült Államokban 300 ezer olyan felnőtt él, aki gyermekkorában rosszindulatú daganatos betegségen esett át, többségüket a háziorvosa gondozza. A gyermekkori rákbetegség túlélői körében a primer tumor kiújulásán túl igen nagy a hosszú távú morbiditás és mortalitás veszélye. Késői mellékhatás lehet a szervi működések károsodása, a növekedési és fejlődési elmaradás, a neurokognitív funkciózavar és másodlagos daganat. A Children’s Oncology Group irányelveket dolgozott ki e nagy kockázatú csoport hosszú távú követésével kapcsolatban. Ezeket követve az alapellátásban dolgozók felmérhetik az adott személynél fennálló kockázatot, szükség esetén további szűrővizsgálatok lehetőségét kínálhatják fel, és idejekorán felismerhetik a gyermekkori daganatos betegség késői következményeit. A gyermekkori rosszindulatú daganatból felépült felnőttek személyre szóló gondozásának alapja az egykori alapbetegséget és a kezelést számba vevő terápiás összefoglaló. Cikkünk sorra veszi annak lépéseit, hogyan kerülnek át a betegek a gyermekonkológiai ellátásból a felnőtt-alapellátásba, és irányt mutat háziorvosi ellátásukhoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dean A. Seehusen, LTC, MC, USA
a szerző cikkei

Drew Baird, CPT, MC, USA
a szerző cikkei

David Bode, CPT, MC, USA
a szerző cikkei

Dr. Eőry Ajándék, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[79111] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.