hirdetés

Ha szennyezett az élelmiszer, a metabolikus zavarok is súlyosabbak

Bizonyos élelmiszerszennyező anyagok esetében felmerült a gyanú, hogy elősegítik bizonyos metabolikus zavarok kialakulását vagy a már fennálló zavart súlyosbítják – különösen akkor, ha ehhez zsírokban gazdag étrend is társul.

hirdetés

E hatások jobb megértése érdekében francia kutatók egy „koktélt” állítottak össze, mely kis dózisú dioxint, PCB-t, biszfenol A-t és ftalátokat tartalmazott. Ezzel a koktéllal olyan egereket tápláltak, melyeket nagy zsírtartalmú táppal korábban elhízottá tettek. Az eredmények azt jelzik, hogy ilyen körülmények között metabolikus változások jönnek létre, ennek hatásai azonban nemtől függő különbségeket mutatnak: úgy tűnik, hogy a nőstény állatok erősebben érintettek. Az obezitás által indukált glükózintolerancia súlyosbodott, és változások álltak be az ösztrogénutakban is. Az eredményeket a FASEB Journal című lapban hozták nyilvánosságra.

Az elhízás szerte a világon jelentős közegészségügyi probléma, mivel a metabolikus szövődmények (cukorbetegség, kardiovaszkuláris kórképek stb.) kockázati tényezőjének számít. Több tényezőre visszavezethető zavarról van szó, melyben a genetikai hajlam és az életmód kedvezőtlen hatását túlságosan nagy mennyiségű táplálékfogyasztás és mozgásszegény életmód egészíti ki. Bőséges bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy részben a szennyezőanyagok – és különösön az élelmiszerekben lévő szennyeződések – felelősek az elhízás járványszerű terjedéséért és az ebből adódó metabolikus változásokért. A kutatók hipotézise szerint a táplálék szennyezőanyagai súlyosbítják azokat a metabolikus problémákat, melyek a túlságosan bőséges, zsírdús étkezés hatására már korábban kialakultak.

A mostani vizsgálatban a környezetben tartósan jelen lévő szennyezőanyaggal (dioxin és PCB), valamint és két, tartósan nem jelenlévő szennyezőanyaggal (ftalát és biszfenol A) egészítették ki a zsírdús (obezogén) diétát egereknél. A felsorolt anyagokat kis dózisban adták a táplálékhoz olyan mennyiségben, melynek normális körülmények között még nincsenek egészségi hatásai. Azért ezeket a vegyületeket választották, mert ezek jelen vannak az emberi táplálékokban, illetve ismert róluk, hogy endokrin zavarokat indukálhatnak. Ezzel párhuzamosan a kontrollcsoport állatait ezzel megegyező obezogén diétán tartották, melyhez azonban nem adtak szennyezőanyagokat. Ezt követően meghatározták a glükóztoleranciát, és inzulinszenzitivitási tesztre is sor került. Mérték a májban a lipidakkumulációt, valamint olyan gének expresszióját, melyek kulcsszerepet játszanak a felnőtt egerek anyagcseréjében.

Az eredmények azt tükrözik, hogy a hatások nagyban függnek az állat nemétől. Nőstény állatoknál a szennyezőanyagokkal kiegészített zsíros étrend súlyosbította a glükózintoleranciát és megváltoztatta az ösztrogénutakat. Hím állatoknál a koleszterin- és lipidmetabolizmus eltéréseit észlelték. A szerzők feltételezése szerint nőstény egereknél összefüggés van a megfigyelt glükózintolerancia és az ösztrogén jelutak megváltozása között. Jól ismert tény, hogy az ösztrogénhormonok védelmet nyújtanak a metabolikus zavarok kialakulásával szemben. Más szóval, a kutatási eredmények azt jelzik, hogy elhízott állatok esetében a táplálékot szennyező anyagok hatására gyengül az a védelem, melyet az ösztrogének nyújtanak a metabolikus zavarokkal szemben.

„Vizsgálatunkkal sikerült bizonyítani, hogy krónikus expozíció esetén a szennyezőanyagok valójában már olyan kis dózisban is befolyásolják az egészségi állapotot, melyről eddig azt tartották, hogy hatástalanok. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a szennyezőanyagok hatása zsírdús étrenddel együtt érvényesül” − mutatnak rá a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.