Hallásdiagnosztika és hallásterápia a 21. században

Bevezető a fülészeti-audiológiai szimpóziumhoz

A heveny hallójá rat-gyulladás látszólag banális problé mát feszeget, azonban megállapításai közül érdemes külön hangsúlyozni, hogy a világszerte, s így Magyarorszá gon is túlzásba vitt „fülhigiéné”, azaz a külső hallójárat kényszeres tisztítá sa (fültisztító pálcikákkal, fülgyertyá val, fültisztító spraykkel) mechanikus irritációt okozva prediszponál a halló járat-gyulladásra! A közlemény házi orvosok számára fontos megállapítá sa, hogy gyakori hallójárat-gyulladás esetén mindenképpen kizárandó a hazánkban (is) népbetegségnek számító diabétesz.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Küstel Marianna, Semmelweis Egyetem, Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.