hirdetés

Drogok gyógyászati alkalmazása

Kábító gyógyszerek és gyógyító kábítószerek

Az ilyen jellegű használat célja a természetfelet­tivel való kapcsolat megteremtése, akár valamilyen vallási ceremónia, gyógyítá­si aktus vagy közösségi élmény elérése miatt. A modern kultúrákban, az ere­deti tradicionális jelentést ugyan elve­szítve, de két fő – már a tradicionális kultúrákban is jelenlévő, ugyanakkor eredendően kevésbé különváló – hasz­nálati célzat érhető tetten. Az egyik a rekreációs célú, azaz a – többnyire kellemes – pszichoaktív hatásért törté­nő használat. Ebben a vonatkozásban a pszichoaktív szert élvezeti szerként, drogként vagy kábítószerként azono­sítjuk. (A drog, illetve droghasználat szavakat ezek hétköznapi értelmében, a szerhasználat szót rekreációs vonat­kozásban használom; a kábítószer kife­jezéssel a használat tiltott voltára uta­lok.) (3) A másik esetben ezeket a szereket gyógyszerként tartjuk nyilván.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Demetrovics Zsolt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[130442] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.