hirdetés

„La donna è mobile!” – szájhigiénia javítása okostelefonnal, fogmosás zenével

Igazolódott, hogy a fogmosásra motiváló, okostelefonon működő alkalma­zások képesek fokozni a fogmosási hajlandóságot, ezzel javítani a szájhi­giéniát. A hosszú távú hatás ugyan a használó kitartásán áll, amit az alkal­mazás csak játékosságával, megkapó jellegével képes fenntartani. Ennek tükrében próbálok olyan alkalmazásokat bemutatni, amelyek alkalmasak a fogmosási attitűd javítására. Napi kétszer két perc, viccesen eltöltve…

hirdetés

A fogak állapota – a periodontitis kiala­kulásán keresztül – számos betegség mellett összefügg a kardiovaszkuláris ese­ményekkel és a csontritkulással is.1,2 Oly­annyira, hogy van adat a fogak (csökkent) száma és a combnyaktörés kockázata közti összefüggésre is (nyilván indirekt a kapcso­lat a periodontitisen keresztül).3 Az egész­séges fogaknak három alapvető dologra van feltétlenül szükségük: rendszeres, napi legalább kétszeri, 2-2 percig tartó fogmosásra, a fogak közeinek rendszeres tisztítá­sára és rendszeres fogorvosi ellenőrzésre.

Egy 2018-as közlemény 33 közkedvelt, a fogmosást támogató okostelefonos al­kalmazást hasonlított össze. Ezek 12%-át cégek fejlesztették ki, és leginkább elekt­romos fogkefék mellé adják. Az „árukap­csolás” frappáns megoldással történik. Bluetoothon keresztük az elektromos fogkefe kapcsolatban van a telefonnal, s az automatikusan észleli és rögzíti a fogmo­sás tényét és idejét. Aztán az alkalmazáson az eredményt meg lehet nézni, elmenteni, megosztani.

Az Oral-B képernyőképe magyarul van, a videók magyar aláírással követhetőkAz alkalmazások 45%-ának a fogmosás rögzítése és az idejének mérése az egyetlen funkciója. Azonban egyéb funkciók is létez­nek, melyek javítják a szájhigiéniát. Ilyenek pl. a fogkefe cseréjére való figyelmeztetés, vagy diétás tanácsok pl. arra nézve, hogy mely ételek fokozzák a fogszuvasodást. A dohányzás és az alkoholfogyasztás fi­gyelése is fontos kiegészítő kellene hogy legyen a szájhigiéniát javító alkalmazások­ban. A vizsgálat eredménye alapján a szer­zők véleménye lesújtó a vizsgált alkalma­zásokról.4 Megpróbáltam a legjobbakat megtalálni, ezeket mutatom be itt.

Oral-B

Az Oral-B alkalmazás – ha nem elektromos fogkeféhez csatlakozik bluetoothon ke­resztül – hagyományos fogmosás mellett is használható. Alapvetően a fogmosás idejét rögzíti (napi 2×2 perc az ajánlott időtartam), és fogmosás közben a telefo­non videókat lehet lejátszani, amelyek pl. a helyes fogápolásról adnak információkat szórakoztató formában. A videók angol szövegéhez magyar aláírás is készült. Az aznapi várható időjárásról is tájékozódha­tunk a fogmosás alatt, ha ezt választjuk ki (1. ábra). Napi, heti, havi naptárban keres­hető ki a fogmosások ténye és ideje. Ezt az alkalmazást 1 millióan töltötték le (android és iOS). Azért emelem ki, mert használha­tó a gyártó elektromos fogkeféje nélkül is bárki számára. A Philips Sonicare csak akkor használható, ha elektromos fog­kefét vett valaki, hasonlóan a Colgate Connect alkalmazáshoz. Egyik sem érhető el magyarul. Mindhárom hirdetéseket is tartalmaz, ez tény, hiszen érdekelt cégek fejlesztették.

Toothbrush timer

Mintegy 100 000 letöltése van az android Toothbrush timer elnevezésű alkalmazás­nak, ami azért érthetetlen, mert nagyon egyszerű. Csak a fogmosás tényét és ide­jét támogatja időméréssel. Ehhez hasonló alkalmazás rengeteg van, ha a telefonon az alkalmazások keresőjébe a „fogmosás” szót írjuk be. Van magyar nyelvű, gyerekeknek szóló is, többhöz zene is jár a fogmosás idejére. Sokat ismert fogkrémeket gyártó cégek fejlesztettek.

Három képernyőkép a Brush DJ alkalmazásról.  

Brush DJ

A Brush DJ alkalmazás is ingyenes, de füg­getlen fejlesztés. Ez is kínál zenét a fog­mosás idejére. A zene kiválasztható akár a telefonról (ha le van töltve saját zenelista), vagy az alkalmazás maga ad zenét (ehhez azonban online kell lenni), de akár a Spotify alkalmazásról is hallgathatunk zenét (ha le van töltve ez az alkalmazás is, akkor köz­vetlenül kapcsolatba lép vele a Brush DJ). A zene 2 percig szól, az ajánlott fogmosási idő alatt. Ebben az alkalmazásban is nap­lózható a fogmosás, de figyelmeztet az app a fogkefe cseréjére (3–4 havonta) és a fogorvosi időpontokra is. Játékos, vagány, 100 000 a letöltésszám. Androidra, iOS-re egyaránt elérhető. Az alkalmazásban vi­deók is találhatók a helyes fogmosásról, a szájápolásról (2. ábra).

A Brush DJ alkalmazást tesztelő, 189 alany megkérdezésével végzett tanul­mányban az igazolódott, hogy a válasz­adók 70%-a úgy érezte, tisztábbak a fogai az alkalmazás használata óta. A vizsgálati alanyok 88%-a pedig azt válaszolta, hogy hosszabb ideig mossa a fogát.5 Bár ez az egyetlen publikált kutatás egy fogmosási adherenciát segítő alkalmazással, engem meggyőzött.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Choi JK, et al. Effect of periodontitis on the develop­ment of osteoporosis: results from a nationwide popu­lation-based cohort study (2003–2013). BMC Womens Health 2017;17:77

2. Wang Y, et al. Periodontitis links to exacerbation of myocardial dysfunction in subjects with type 2 diabetes. J Periodontal Res 2019. január 11 [előzetes elektronikus közlés]

3. Wakai K, et al. Tooth loss and risk of hip fracture: a pro­spective study of male Japanese dentists. Community Dent Oral Epidemiol 2013;41:48–54

4. Tiffany B, Blasi P, Catz SL, McClure JB. Mobile Apps for Oral Health Promotion: Content Review and Heuristic Us­ability Analysis. JMIR Mhealth Uhealth 2018;6:e11432

5. Underwood B, et al. The use of a mobile app to mo­tivate evidence-based oral hygiene behaviour. Br Dent J 2015;219:E2

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[235987] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.