hirdetés

Laborvizsgálat otthon!? Igen: a point-of-care labordiagnosztika és az okostelefon

Ha hazánkban elérhető lenne pl. a hepatitis C fertőzés diagnózisában az ún. betegágy melletti laboratóriumi diagnosztika, az jelentősen növelné a megtalált betegek számát. Nem kellene megvárni a – jó esetben – na­pokkal később kapott eredményt (és az újabb orvos–beteg találkozást), hanem, ha már a rizikós beteget el lehetett érni, azonnal lehet cselekedni. Óriásit lendített ezen is az okostelefonhoz kötődő mobile-Health. Ezt mu­tatom be itt.

hirdetés

A betegágy melletti (betegközeli) la­boratóriumi diagnosztika (point-of-care testing, azaz PoCT) azt jelenti, hogy a vizsgálat nem klasszikus laboratóriumi környezetben, hanem a betegellátás köz­vetlen közelében (intenzív osztályon, csa­ládorvosnál, de akár a beteg otthonában) zajlik, valamint a vizsgálatot nem laboros végzettségű szakember végzi. Számos egyéb megnevezése jól tükrözi a lényegét: near patient testing, home testing, self-management.

Vércukor

A legelső és legismertebb PoCT az ujj­begyből való otthoni vércukormérés. A mobile-Health (mHealth) vércukor­mérésbe (a diabetológiába) való be­kapcsolódását egy évvel ezelőtt már bemutattam.1 A hatalmas továbblépés a tű nélküli (noninvazív) ujjbegyből való vércukormérés lenne, és bár ezt 2017- ben beharangozta a brit Epic Health, eddig semmi sem lett belőle. A kamera működne mintegy bioszenzor vércu­kormérőként (ide kell helyezni az ujj­begyet). A közlemény óta az egyszeri vércukormérésre született több tovább­lépés, pl. a Dario (https://www.youtube. com/watch?v=4u_sg9Emp1g) eszköz (1. ábra), melyben a vércukormérőt az okostelefonhoz kell direkt módon csatlakoztatni és az eredmény ott jelenik meg. Egyszeri ára van az okostelefonhoz csatlakozó eszköznek (ez a vércukorszint­mérő), és persze a steril tűnek (100 db-os kiszerelés) és a stixnek (100-200-300 db-os kiszerelések) (https://mydario.com/).Smart Blood Glucose Meter (android te­lefonra) hasonló megoldás (https://www. xiaomitoday.com/xiaomi-ihealth-smart-blood-glucose-meter/). A videó a műkö­déséről itt érhető el: https://www.youtube. com/watch?v=r1B84aqfw94.

A Dario mHealth eszköz (mely direkten csatlakozik az okostelefonhoz 

A PixotestA Tajvanban bejegyzett iXensor cég (https://www.ixensor.com/ixensor_web/ about/) egyik fejlesztése az FDA által validált Pixotest. Ez a fentiekkel eltérő megoldást alkalmaz, mert a telefon kame­ráját használja a vércukorszintnek megfe­lelő elszíneződés detektálásához (kolori­metria), all-in-one, mert tesztcsík nélkül, programozott algoritmus szerint működik (https://www.pixotest.com/pixotest/) (2. ábra). HbA1c és összkoleszterin is megha­tározható vele. De ez is invazív módszer persze: ujjbegyszúrás. Android és iOS rendszerű telefonokra letölthető, de nem mindegyikre, ellenőrizni kell a weboldalon előtte.

Kalprotektinszint

Két évvel ezelőtt a széklet kalprotektinszintjének mint gyulladásos markernek az okostelefonos meghatározását mu­tattam be.2 Crohn-betegségben és colitis ulcerosában ez a mérés valid módszer a betegség aktivitásának monitorozásá­ra, a terápia követésére. Elsőként a Calpro cég fejlesztette ki (calprosmart) a technikát, amivel a beteg maga is meghatározhatja a széklet kalprotektinszintjét, és az ered­ményt az okostelefon (android, iOS) segít­ségével olvashatja le, értékelheti (https:// calpro.no/).

A legújabb megoldás az IBDoc rend­szer. Ennek működéséhez azonban orvos/ intézmény előzetes és fizetős regisztrációja szükséges. Majd miután ez megtör­tént, az orvos ad jogot betegeinek a re­gisztrációra és az IBDoc rendszerhez való csatlakozásra a hozzá tartozó ingyenes CalApp alkalmazáson keresztül. Működé­se a Calprohoz hasonló, az okostelefon az alkalmazással transzformálja, tárolja az IBDoc-kal leolvasott eredményt és meg­osztja az orvossal is. Az eszközt (IBDoc) persze meg kell venni. Az app iOS-re és androidra is elérhető, de a weboldalon (https://www.ibdoc.net/) ellenőrizni ja­vaslom a telefon pontos típusát, mert nem minden készülékre letölthető, ami limitálja hasznosságát. Nehézkessé teszi az is, hogy a használata orvosi felügye­let beiktatásán alapul, az orvos számára viszont jól mérhető munkájának ered­ménye, hiszen megkapja a betegeinek a kalprotektinszintjét. Sőt, akár kutatásra is használható.

Véralkohol

Bár viccesnek tűnik, de mégis hasznos a Floome m-Health alkalmazás, amely a véralkohol szintjét írja ki kilégzésből, algoritmus alapján (https://www.floome. com/). Az app ingyenes, de az eszköz (ez a Floome) nélkül kézzel kell bevinni az alkohol típusát és a megivott mennyisé­get, így becsli meg a véralkoholszintet. A regisztrációnál életkort, nemet, élet­tani adatokat kér (3. ábra). A Floome esz­köz megvételével már valódi mHealth-t kapunk, mert kiszámítja a kilélegzett levegőből az elért véralkoholszintet, ha pedig a drágább Floome IT eszköz árát fizeti ki valaki, akkor azt is kiírja az app, hogy mennyi idő múlva tűnik el az alkohol a szervezetből, és még taxit is lehet hívni evvel a verzióval.

A Floome működése 

Vizeletelemzés

Szintén az iXensor cég találta fel az Eveline rendszert, mely LH-szintet mér a vizeletből, és szintén az okostelefon kamerája a leol­vasó (4. ábra). Androidra, iOS-re egyaránt, és az alkalmazás meg a weboldal magyarul is elérhető (https://www.evelinecare.com/ eveline/?lang=hu).

az Evelin csatlakozása látható az okostelefonhoz 

A Healthy.io működése 

Végezetül a legfrappánsabb lehe­tőség a Healthy.io (https://healthy.io/), a hozzá tartozó app a Dip.io (5. ábra). Bár nem tudtam rájönni, hogyan lehet meg­rendelni ezt az mHealth-t, de az FDA ezt is validálta. Ez egy vizeletanalízis, melyben a tesztcsík eredményét az okostelefon kamerája olvassa le. Tíz paramétert ha­tároz meg: ketontesteket, fehérvérsejtet, nitritet, glükózt, fehérjét, vért, HCG-t, bilirubint, UBG-t és pH-t! Azaz, nem kizá­rólag húgyúti infekciók diagnózisára, de számos krónikus megbetegedés (pl. ve­seelégtelenség) vizsgálatára is alkalmas.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Speer G. Diabétesz gondozása okostelefonnal, láthatá­ron a mesterséges pancreas. Orvostovábbképző Szemle 2018;25(9):71–73

2. Speer G. Okostelefon, étrend és gasztrointesztinális betegségek. Orvostovábbképző Szemle 2017;24(10):79–81

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[244909] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.