hirdetés

Matematikai és számítógépes módszerek a kemoterápiás kezelések során kialakuló rezisztencia modellezésére

A daganatos betegségek kezelésében a kemoterápia a mai napig fontos szerepet tölt be. A klinikai gyakorlatban a keze­lések meghatározott protokoll szerint történnek, ami bizonyos esetekben teljes remisszióhoz vezethet, azonban a tumo­rok jelentős része a terápia ellenére progrediál. A kialakuló gyógyszer-rezisztencia a modern onkológia egyik legnagyobb kihívása, aminek megoldásához különböző tudományterüle­tek együttműködésére van szükség. A jelen tanulmányban összefoglaljuk, hogy miként lehet a tumorsejtek és daga­natok növekedését, valamint a kezelésekre adott válaszát matematikai módszerekkel leírni, különös tekintettel a ke­zelésekkel szemben kialakuló rezisztencia modellezésére. Bemutatjuk az Óbudai Egyetemen megalakult Kiberorvosi Kompetencia Központban végzett kutatásokat, melyek célja egy új terápiatervezési koncepció kidolgozása a hagyományos kemoterápiás kezelések racionális tervezésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kiss Dániel1, Lovrics Anna3, Szakács Gergely3,4, Füredi András3, Kovács Levente2, Drexler Dániel2, Óbudai Egyetem, 1Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola, 2Egyetemi Kutató és Innovációs Központ, Élettani Szabályozások Ku¬tatóközpont; 3Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Enzimológiai Intézet, Gyógyszer Rezisztencia Kutatócsoport
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.