hirdetés

Még mindig gondot okoz az asthma bronchiale

Már az asztma definíciója és osztályozása is vitákat vált ki.1 „Az asztma nem gyógyítható, az asztma természetes lefolyása nem befolyásolható. Az asztma nem előzhető meg.” Mégis, mi az, amit tehetünk? Elsősorban törekednünk kell a jó asztmakontroll elérésére, amit egyrészt gyógyszeres kezeléssel, másrészt életmódbeli változtatásokkal, és a kedvezőtlen környezeti hatások kiküszöbölésével érhetünk el.  Az irodalmi adatokra támaszkodva kiemelünk néhány lényeges témát, és összefoglaljuk a hazánkban széleskörűen követett asztma guideline (Global Initiative for Asthma 2018) gyermekekre vonatkozó ajánlásait.2

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Madarasi Anna, Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.