hirdetés

Mély negatív T-hullámok és extrasystolék mitrális prolapsusban

Egy 34 éves nőt elektrofiziológiai vizsgálatra küldtek. 10 éve epizodikus szorongásról és palpitációról panaszkodott.Korábban gyakori kamrai extrasystolékat, echokardiográfiával mitrális prolapsust észleltek. Sokféle antiaritmikummal próbálkoztak eredménytelenül. Nemrég elájult, Holter-monitorozása során kamrai salvék voltak láthatók, és egy polimorf kamrai tachycardiás epizód is előfordult. Az egyébként egészségesnek látszó, kissé elhízott nő pulzusa 80/perc, irreguláris, vérnyomása 120/70 Hgmm, légzésszáma 18/perc, hőmérséklete 37,6 °C volt. A sternum bal széle mentén 1/6-os ejekciós zörejt és a csúcs felett intermittáló mezosystolés clicket lehetett hallani. Mellkasi röntgenfelvétele, vérképe, szérumelektrolitjai és szokásos laboratóriumi paraméterei normálisak voltak. Az echokardiográfia kimutatta, hogy a bal kamra kissé tágabb és hipokinetikus, és a mitrális billentyű valamelyest megvastagodott vitorlái enyhén prolabáltak. Számottevő mitrális regurgitáció nem látszott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.