hirdetés

Módszertani ajánlás a szexuális úton terjedő infekciók kivizsgálására és kezelésére

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 250 millió új szexuális úton terjedő betegség (STD) fordul elő. Az STD okozta szövődményeket is figyelembe véve, a ténylegesen megbetegedettek száma ennél jóval magasabb.

Az STD elleni sikeres küzdelemnek számos feltétele van. A naprakész orvosi ismeretek mellett a korrekt diagnózis felállításához nélkülözhetetlen a mikrobiológiai diagnosztikai háttér, továbbá a társszakmákkal (nőgyógyászat, urológia) a szoros együttműködés. Nem elhanyagolható azonban a betegek tájékozottságának és tájékoztatásának hiánya a nemi úton terjedő fertőzésekről.

A klasszikus nemi betegségekkel kapcsolatos teendőket, a kötelező, ingyenes kezelést, a kontaktuskutatást, a meghatározott ideig tartó gondozást és a bejelentési kötelezettséget hatályos jogszabályok írják elő.

A non-gonorrhoeás urethritisek/cervicitisek, a különböző etiológiájú colpitisek, a HPV és HSV okozta klinikai tünetek kezelésének lehetőségei széles skálán mozognak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bőr- és Nemi Betegségek Szakmai Kollégiuma, Infektológiai Szakmai Kollégium
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.