hirdetés

Nefrológia

Művesekezelés akut vesekárosodás után

Az akut vesekárosodás (AKI) a vese inkretorikus és exkretorikus működésének hirtelen, sokszor többszervi elégtelenség (MOF) részeként fellépő zavara. Az intenzív részlegeken gyakori, különösen a szeptikus sokkban szenvedő betegek között. Az extrakorporális kezelés korai megkezdése csökkentheti a kritikus állapotú betegek halálozását. Minden kritikus állapotú betegnek szüksége van bizonyos dialízisdózisra, de a dózis e határérték fölötti további növelése nem javítja a túlélést a teljes, inhomogén betegcsoportban. Nincs bizonyíték arra, hogy akár a folyamatos, akár a szakaszos kezelés általánosságban jobb lenne a másiknál, bár vélhetően van egy kisebb, nagy halálozású betegcsoport, amely rendre kimarad a prospektív vizsgálatokból, mert csak folyamatosan kezelhető.

Kulcsszavak: akut vesekárosodás (AKI), akut vesekárosodás extrakorporális kezelése, folyamatos hemofiltráció, szakaszos hemodialízis

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Borbás Béla
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[96155] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.