hirdetés

Normálszöveti optimalizálási paraméterek hatása tüdősztereotaxiás besugárzási tervek dóziseloszlására

Kisméretű tüdőtumorok sztereotaxiás besugárzásának (SBRT) tervezésekor használhatjuk az Eclipse tervezőrend- szer dózisesést definiáló Normal tissue objective (NTO) függ- vényét. Az NTO-nak öt változtatható paramétere van, ezért az optimális NTO megtalálása kihívást jelent. Tanulmányunk célja, hogy tüdő-SBRT-terveknél megvizsgáljuk a dóziselosz- lás változásait az NTO bizonyos paramétereinek széles skálán történő változtatásakor. Vizsgálatunk során AAA és AXB szá- molási algoritmust használtunk. Tíz beteg tüdő-SBRT-terveit készítettük el az NTO prioritását és dózisesési paraméterét változtatva, így 600 AAA és 600 AXB tervet hoztunk létre. A tervek minőségét különféle metrikákkal jellemeztük, az AAA és az AXB tervek között szignifikáns volt a különbség. A metrikákból normálással és súlyozással összegfüggvényt alkottunk, melynek minimuma megadta a vizsgált paramé- terpár optimális értékét. Az optimális NTO-t 500-as prioritás és 0,15 dózisesési paraméter esetén kaptuk. Tüdő-SBRT-ter- vezésnél az AXB algoritmus használatát tanácsoljuk, mert pontosabb, mint az AAA, és attól szignifikánsan különböző eredményt ad. Vizsgálatunk alapján javasoljuk az NTO klinikai alkalmazását. Magy Onkol 65:14-22, 2021

Kulcsszavak: tüdő, SBRT, dózisszámolási algoritmus, dózis- esés, optimalizálási kritériumok

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gerdán Mercédesz, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Pócza Tamás, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Polgár Csaba, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Semmelweis Egyetem, Onkológiai Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

Major Tibor, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ, Semmelweis Egyetem, Onkológiai Tanszék, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.