hirdetés

Okostelefon, étrend és gasztrointesztinális betegségek

Sokhelyütt arra tanítják a betegeket, hogy fontos egészségügyi döntés előtt kérjenek második orvosi véleményt is. De lassan ott tartunk, hogy dr. Google után az orvos véleménye marad a „second opinion”. Szerintem ez így nincs jól. Megoldásként lehetségesnek látom, hogy proaktívan olyan, okostelefonon alapuló, betegséggondozást támogató eszközt ajánljunk, ami valid, segíti az orvos munkáját, bizalmat kelt a betegben. A betegek azért szeretik az okostelefonjukat az egészségük érdekében is használni, mert titkos, autonómiát ad, és a beteg még meg is tudja osztani a közösség­gel a tapasztalatait. Mindezt gasztroenterológiai megbetegedések kapcsán mutatom be.

hirdetés

Egy felmérés szerint 2014-ben az ame­rikaiak 62%-a keresett okostelefonján keresztül egészségügyi információt. Ugyanakkor az egészséggel foglalkozó okostelefonos alkalmazást (mHealth) letöltők 90%-a csak egyszer használta azt. Egy másik adat szerint a gasztrointesztinális betegségben szenvedők sem foglalkoznak napi 5 percnél többet a letöltött alkalmazással. Ez részben azért lehet, mert sok mHealth-megoldás rossz, a beteg pedig nehezen talál rá a hasz­nosra. Ebben próbálok segíteni.

Gasztroenteritiszt okozó fertőzéssorozat megoldása okostelefonnal

Mire használhatná a közegészségügy vagy akár a járványügy az érintett kö­zösség okostelefonjait? Erre egy gasztrointesztinális fertőzés kapcsán szeretném felhívni a figyelmet.1 Londonban, 2013. március 22-én egy iskola 155 tanulója és tanára jelzett hasmenéssel és hasi fájda­lommal járó fertőzést. Az ok a március 21- én az étkezőben tálalt csirke volt, március 23-án már meg is volt a forrás és a kór­okozó: Clostridium perfringens. Mindezt egy frappáns ötletnek és a mobiltelefon­nak köszönhették. A C. perfringens 12–18 óra inkubációs idővel, az enterotoxinja miatt az esetek 80%-ában hasi fájdalmat és több mint 90%-ban hasmenést okoz. Legtöbbször a tömegétkeztetésben, az étel nem megfelelő hőmérsékleten való tárolása vagy elkészítése (főzése) miatt fordul elő ilyen fertőzés. A vörös húsok és a szárnyasok a fő források. Amikor je­lentették a fertőzést, kiderült, hogy az összes beteg az előző két napban evett az iskola menzáján. Ekkor jött az ötlet! Egy kérdőívet szerkesztettek a szakem­berek, amit kiküldtek az okostelefonokra, választ kérve. A kérdőív a megelőző két napban az iskola étkezőjében ebédre fel­szolgált ételféleségeket tartalmazta, és úgy kellett válaszolni rá, hogy mennyit evett belőle a megbetegedett alany: nem evett belőle, nem ette meg az adagot, megette az egészet, illetve kért még be­ lőle és azt is megette. Rákérdeztek arra is, hogy pontosan mikor jelentkeztek az első tünetek.

A válaszokból megállapították, hogy mindenki egy bizonyos időintervallum­ban lett rosszul, amiből kiderült az ét­kezés időpontja: az ebédidő a panaszok jelentkezése előtti napon. Az ételekre való visszajelzések kapcsán azt találták, hogy a csirke balti mártással 19-szeresére növelte a tünetek kialakulásának esélyét, mégpedig dózisfüggően, azaz akik kér­tek még egy adagot, 23,1-szeres rizikóval lettek betegek. Két megjegyzés: a Lajtán túl a menza azt jelenti, hogy a gyerekek több menüből választanak, ezért nem volt egyszerű rátalálni az ételre. A másik: a balti mártást az indiai konyha használja, sokféle fűszerrel, hagymával készült sűrű mártásról van szó (a „balti” elnevezés egyesek szerint egy wokszerű edényre, mások szerint egy Pakisztánban élő nép­re utal). Ezek után nem volt már nehéz az oknyomozás. A székletmintából izolált C. perfringenst kimutatták a csirkéből is. Két nap alatt.

IBS, IBD, étkezés és applikációk

Az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit számos élelmiszer, étel is kiváltja. Ha a be­teg ezeket a trigger élelmiszereket kihagyja az étrendjéből, jelentősen tudja csökken­teni a tüneteit. Léteznek olyan mHealth al­kalmazások, amik segítenek abban, hogy a beteg rájöjjön, mik ezek az ételek az ő esetében. Egy mindössze 8 IBS-ben szenve­dő beteggel zajlott vizsgálatban a betegek a hasi fájdalmat, hasmenést, puffadást és székrekedést 0 és 100 közti (VAS-szerű), szí­nek változásával jelzett skálán értékelték (zöld: nincs, vörös: súlyos), és lehetőségük volt arra, hogy legalább három étkezést be is tudjanak írni a szabad mezőbe. Mindent be lehetett, be kellett írni: fűszerezést, ada­got, elkészítési módot, összetevőket, illetve készételeket. A tünetek jelentkezése előtti 4 órán belül beírt élelmiszereket, ételeket vizsgálták. A betegek azt említették, hogy már csak azért is hasznos volt az alkalma­zás, mert ha leírták az ételt, akkor maguk is jobban foglalkoztak az étrendjükkel, gondolkoztak róla. A betegek 73%-ánál azonosítani lehetett olyan triggert, amely individuálisan felelős volt az IBS tüneteiért.2

Krónikus gyulladásos bélbetegségben (IBD) is gyakran szembesül a gasztroenterológus azzal a kérdéssel, hogy mit ehet a beteg. Erre ad megoldást az előzőhöz ha­sonló alkalmazás, a Crohn-betegek számá­ra készült és magyarul is letölthető, Lisa’s diet elnevezésű app (iOS).

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) eIBD applikációja 

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) és annak kórháza (2017-ben az USA 7. legjobb kórháza) olyan alkalmazást fejlesz­tett (UCLA eIBD, 1. ábra) és tesztelt 301 Crohn-betegségben és 265 colitis ulcerosában szen­vedő IBD-s betegen, amellyel követni tudják – a tüneteik kapcsán – a betegségük aktivitá­sát, és ez colitis ulcerosában az endoszkópos lelettel is korrelált.3 Jelenleg ez az alkalmazás – keresésem szerint – csak az ott kezelt bete­gek számára elérhető, az ún. eIBD program keretében. Elérhető, ehhez hasonló, jónak minősíthető alkalmazás a GI Monitor, mely android és iOS készülékre is letölthető. Ilyen a MyIBD-sickkids is, amely IBD-s gyermekek számára (android, iOS) készült. A Poop Time app használatával rögzíteni lehet az illemhe­lyen töltött időt és gyakoriságot.

Egy koreai–amerikai csapat abból a valós problémából indult ki, hogy a betegek nem tudják sem később felidézni, sem értékelni, hogy mit ettek. Olyan alkalmazást fejlesztet­tek és teszteltek (neve Recaller), amivel bárki lefényképezheti okostelefonjával azt, amit evett (digitális napló) és ezt a Recaller web­oldalára elküldve ott – titkosan természete­sen – tárolni tudja, majd bármikor az orvosnál vagy dietetikusnál elő tudja hívni és közösen átbeszélni.4 Az alkalmazás még nem elérhető az áruházakban (store), és a weboldalt sem találtam még. Közel van az a megoldás is, mikor a beküldött képet a szakember elem­zi és visszaküldi az adatokat (becsült kalória, szénhidrát-tartalom,…)!

IBD-diagnosztikára alkalmas megoldások

A széklet kalprotektinszintjének meghatározására szolgáló calprosmart eszközFunkcionális gasztrointesztinális betegség (IBS) esetén nem emelkedik a székletben is mérhető kalprotektinszint. Ez a marker lehetőséget ad tehát az organikus be­tegségektől való elkülönítésre. Crohn-betegségben és colitis ulcerosában a szék­let kalprotektinszintjének mérése ideális a betegség aktivitásának monitorozására, a terápia követésére is. A norvég Calpro cég olyan eszközt fejlesztett ki (calprosmart), amivel a beteg maga is meghatározhat­ja a széklet kalprotektinszintjét, és az eredményt az okostelefon segítségével olvashatja le, értékelheti (https://calpro. no/products/calprosmart-home-testkit).5 A Youtube-on elérhető videó pár percben bemutatja az eszköz működését (2. ábra): https://www.youtube.com/watch?v=wrTk7 VumnSE.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1. Simone B, et al. Investigating an outbreak of Clostridium perfringens gastroenteritis in a school using smartphone technology. London, March 2013. Euro Surveill 2014;19(19)
2. Zia J, et al. Feasibility and Usability Pilot Study of a Novel Irritable Bowel Syndrome Food and Gastrointestinal Symp­tom Journal Smartphone App. Clin Transl Gastroenterol 2016;3(7):e147
3. Van Deen WK, et al. Development and Validation of an Inflammatory Bowel Diseases Monitoring Index for Use With Mobile Health Technologies. Clin Gastroenterol Hepatol 2016;14(12):1742–1750
4. Hongu N, et al. Usability of a smartphone food picture app for assisting 24-hour dietary recall: a pilot study. Nutr Res Pract 2015;9(2):207–212
5. Ankersen DV, et al. What’s ’App-ening': the help of new technologies in nutrition in digestive diseases. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2017;20(5):426–431

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[213584] galéria
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.