hirdetés

Okostelefon-alkalmazások és májbetegségek: az alkoholfogyasztás mérséklése

Nem tisztán mobile-Health a jelenlegi szám közleménye. Olyan alkalmazá­sokat mutatok be, amelyek alapvetően okostelefon platformon működnek és az alkoholfogyasztás mérséklésére szolgálnak. A felelősségteljes alkohol­fogyasztás előnyökkel járhat, a kóros mértéket elérő alkoholbevitel halálos. A WHO adatai szerint az alkohol mintegy 60 betegség létrejöttében játszik szerepet, a világon a harmadik leggyakoribb korai halálok.

hirdetés

Dr. Speer GáborAz elfogyasztott alkohol mennyiségét az abszolút etilalkohol-mennyiség tömegében (grammban) kell megadni. Gya­kori az is, hogy italegységet adnak meg, ami azonban az egyes országokban eltérő tisz­taalkohol-mennyiséget jelent: egy standard ital az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 10 g alkoholt jelent. A WHO szerinti standard italmennyiség (10 g tiszta alko­hol) 105 ml 12%-os bornak, 250 ml 5%-os sörnek, 31 ml 40%-os tömény italnak felel meg (http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/do-you-drink-too-much-test-your-own-alcohol-consumption-with-the-audit-test). A 2014. évi Európai Lakossági Egészségfelmérésben Ma­gyarországon egy italegység (ital) egy korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 dl röviditalnak felelt meg, azaz 1 dl sör 0,2 italnak, 1 dl bor 0,5 italnak és 0,1 dl rövidital 0,2 italnak számított.1 Az USA-ban 14 g, az Egyesült Királyságban 8 g alkohol felel meg 1 italnak.

A WHO honlapján megjelent 2016-os statisztika szerint a magyarok évente fe­jenként 12,3 l tiszta alkoholnak megfelelő szeszes italt fogyasztanak, ugyanennyit isznak a lengyelek, a szlovákok, a lettek vagy a britek. Az észtek picit többet (12,8 l-t), míg a németek (11,4 l) és a franciák (11,7 l) valamivel kevesebbet. A litvánok fogyaszt­ják a legtöbb alkoholt a világon (évente és fejenként 18,2 l-t).

Több eltérő ajánlás van. A WHO szerint az elfogyasztható napi alkoholmennyiség 2 ital, feltéve hogy hetente legalább két alkoholmentes nap van! Kis mennyiségű (alacsony kockázatú) alkoholfogyasztásról naponta legfeljebb 3 ital és hetenként leg­feljebb 7 ital (nők), illetve naponta legfel­jebb 4 ital és hetenként legfeljebb 14 ital (férfiak) esetében beszélnek. A mérsékelt alkoholfogyasztás védő hatású lehet az aterotrombotikus eredetű kardiovaszku­láris betegségekkel és a 2-es típusú diabe­tes mellitusszal szemben, az elfogyasztott alkohol mennyiségének növekedésével azonban ez a hatás megszűnik, sőt az el­lenkezőjére fordul.

Drinkaware, BACtrack és társaik

A Drinkaware weboldal egyik infografikájaAdatok szerint megfelelő színvonalú digitá­lis eszközökkel heti 23,6 g-mal csökkenthető az alkoholbevitel mértéke. Ezek az alkalma­zások leginkább platformként működnek: az okostelefon felületet ad. A legjobbak le­hetőséget adnak arra, hogy pontosan bevi­hesse az alkalmazó az alkoholfogyasztását, és valós időben visszajelzést kaphasson erről. Az egyik legjobb a brit Drinkaware alkalmazás, mely nem elérhető magyar felhasználóknak (https://www.drinkaware. co.uk/). Javaslom a weboldalt is olvasni, mert nagyon jó infografikák találhatók itt (1. ábra). Azért említem meg, mert ehhez ha­sonló alkalmazást érdemes keresni: olyat, amivel az alkoholbevitelt lehet ellenőrizni, ami kiszámolja a bevitt egységet és az al­kohol által bevitt kalóriát is, visszajelzést ad az alkohol egészségkárosító hatásairól, és trendeket, statisztikákat generál a bevitelről. Olyat, ami arra is képes, hogy egy tervezett útvonalon kijelezze azokat a helyeket, ahol alkoholhoz lehet jutni, és figyelmeztet ezek elkerülésére.

A Drinkaware alkalmazásban célokat is meg lehet fogalmazni, ilyen a „nem iszom ma” nap, az „ajánlásoknak megfelelő alkohol­bevitel” vagy az „eggyel kevesebbet iszom” cél (a leggyakrabban kijelölt cél a „nem iszom ma”). Egy vizsgálatban a Drinkaware alkalma­zásával a „no drink days” cél a kiindulási heti 2,7 napról az első hétre 3,3 napra, míg a 12. hétre 3,1 napra változott (p < 0,05).2

Magyar nyelvű applikációt nem tudtam elérni. A Drinkaware alkalmazáshoz nagyon hasonlít az ingyenesen android telefonra letölthető Sobriety Counter. Ebben van egy „Memory” elnevezésű játék, mely segít le­küzdeni az ivás kényszerét. A Sober Grid nevű ingyenes alkalmazásban (android és iPhone) olyan virtuális közösséghez lehet csatlakozni, amelynek tagjai segítik egy­mást a józanul maradásban (sober = józan) (https://www.sobergrid.com/). Itt meg le­het osztani a kóros alkoholfogyasztásban segítséget nyújtó tapasztalatokat, támo­gatásokat, támogatni lehet egymást. Az AlcoDroid android és ingyenes alkalmazás az elfogyasztott alkohol típusának beírásá­val véralkoholszintet is kalkulál. Hasznos, ingyenes és mindkét platformon működik a Nomo, és ingyenes iPhone alkalmazás az I am Sober is (https://iamsoberapp.com/).

A BACtrack eszköz és alkalmazásAkár magánszemélynek is hasznos le­het, és valóban mobile-Health alkalmazás, a BACtrack: egy véralkoholszintet kalkuláló légzési teszt (BAC: blood alcohol content) a kilélegzett levegő alkoholtartalmának meghatározásával. Az alkohol gyorsteszt segítségével megbecsülhető a véralkohol­szint. A készülék bluetooth-on keresztül van kapcsolatban az okostelefonnal (iOS és android) vagy az okosórával; 100 USA-dollár az ára (https://www.bactrack.com/ collections/smartphone-breathalyzers) (2. ábra).

Véleményem szerint a napi alkoholfo­gyasztást a legtöbben ugyanúgy rosszul becslik meg, mint a diétában pl. a napi szénhidrátbevitelt. Úgy emlékszünk, hogy betartottuk az ajánlást, azonban ha való­ban mérjük, rájövünk, hogy rosszul emlé­keztünk, és a nap végén rosszul becsültük meg. Az előnyös mennyiségű alkoholfo­gyasztás megtartására és a több elkerü­lésére érdemes okostelefonon működő alkalmazásokat használni: hogy az élvezet mellé csak az alkohol hasznát élvezhessük. Sajnos minden egészséggel kapcsolatos alkalmazás 1 hónapos ún. drop-off aránya 95%, vagyis az alkalmazást csak minden huszadik letöltője használja 1 hónapon túl. Ez érvényes ezekre az appokra is saj­nos. Kár értük.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:

1. Vályi P. Alkohol és egészség. Hypertonia és Nephrologia 2018;22(2):78–81

2. Attwood S, Parke H, Larsen J, Morton KL. Using a mo­bile health application to reduce alcohol consumption: a mixed-methods evaluation of the drinkaware track & cal­culate units application. BMC Public Health 2017;17(1):394

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[229761] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.