hirdetés

Szimpózium - Endokrinológia

Pajzsmirigybetegségek – bevezető

Minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy az alábbi három, pajzsmirigybetegek ellátásával foglalkozó közlemény és értékes kommentár rendkívül fontos és aktuális kérdésekre hívja fel a gyakorló orvosok figyelmét. Lehetnék elfogult is, mivel az elmúlt közel négy évtizedben aktívan követtem a pajzsmirigybetegségek kutatásának, diagnosztikájának és gyógyításának korszakait. Alkalmazhattam és fejleszthettem a hormonok meghatározásának különböző módjait (radioimmun, kemilumineszcens technikák), az immunológiai teszteket, a molekuláris genetika legújabb módszereit, a képalkotó eljárásokat (izotóp és pajzsmirigyultrahang technika). Elsők között végezhettem a pajzsmirigy vékonytű-biopsziáját (FNAB). Mindezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy az ezen a téren megszerzett élményeimmel, a klinikai és kutatómunkában szerzett gyakran lelkesítő, máskor elkeserítő tapasztalataimmal igyekszem eligazodást nyújtani ebben az első olvasásra talán nehezen érthető, néha ellentmondásokat hordozó témakörben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Balázs Csaba, Prof. dr.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.