hirdetés

PARP-inhibitorok petefészekrákban: klinikai szintű evidencia a tájékozott terápiás döntéshozatalhoz

Bevezetés
A nyugati világban a petefészekrák a nők körében az ötödik leggyakoribb halált okozó daganatos betegség, mely a széles körű terápia ellenére az érintettek jelentős hányadánál kiújul: előrehaladott betegség esetén sebészeti kezelés és kemoterápia utáni remissziót követően a betegek 80%-ánál következik be relapszus. Ugyan a legalább 6 hónapos remissziót követően kiújuló petefészekrákok esetében platinavegyületek alkalmazásával 10-12 hónapos betegségkontroll érhető el (platinaérzékeny tumorok), a klinikai kimenetel javítása és a kiújulásig eltelt idő növelése érdekében az ovarium-carcinoma sikeresebb kezeléséhez további terápiás lehetőségekre van szükség. Tartós betegségkontroll eléréséhez célzott, jól tolerálható fenntartó kezelés lenne optimális, mely a betegek életminőségében nem okoz jelentős romlást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Virágh-Kiss Orsolya, Országos Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.